• Početna>
  • Vesti>

Na mitrovdanske zadušnice Mitrovčani posetili grobove najmilijih; I dalje prazna obećanja za obnovu spomenika

Pravoslavni  vernici  iz severnog dela Kosovske Mitrovice  i ove godine na Mitrovdanske  zadušnice, posetili su grobove svojih najmilijih u južnom delu grada. Na groblje su došli organizovano i  bez pratnje policije. Slika ista, oko 80 posto spomenika porušeno. Uprkos obećanjima nijedan spomenik nije obnovljen.

Slika porušenih spomenika i oskrnavljenih grobova svaki put kada dođu na zadušnice potrese naše sugrađane, izazove tugu i bol. Pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice je toliko uništeno da mnogi ne mogu naći spomenike da upale sveće svojim najmilijima koji su ovde sahranjeni.

“Svaki put je teže i teže.  Tuga…”, rekao je Milovan Miljković koji je došao da obiđe mesto gde počivaju njegovi roditelji  i sestra.

Onima koji su došli da obiđu grobove svojih najmilijih osećanja su pomešana.  Vole što su došli da odaju počast svojim precima ali nesrećni  zbog činjenice da je svaki put neki novi spomenik porušen ili nedostaje.

Kod nekih je pored tuge prisutan i strah od novih razaranja, iako je malo toga čitavo ostalo.

Da pravoslavni vernici poštuju preminule najbolje svedoči slika albanskog groblja koje se nalazi u severnom delu grada gde nijedan spomenik nije oštećen.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još