• Početna>
  • Vesti>

Zemlja u koju su poslati glasovi iz Srbije na analizu tajna čak i za članove CIK

Informacije o tome u koju je zemlju i laboratoriju Priština postala koverte sa glasovima iz Srbije na analizu i dalje tajna za javnost, pa čak i za članove Centralne izborne komisije.

Slaviša Veselinović član CIK-a ispred Srpske liste za Politiku kaže da ni njemu nije poznato gde je ovaj materijal upućen na ispitivanje posle događa sa „alergijskom reakcijom“ koji su dobili albanski predstavnici u izbornoj komisiji, na osnovu čega su iz Prištine stigle tvrdnje da su bili otrovani.

„Tražio sam da mi kažu u koju zapadnu zemlji su postali koverte, međutim, nisam dobio odgovor“, kaže Veselinović.

Članovi CIK-a u Prištini su materijali iz Srbije brojali u skafanderima uprkos činjenici da su albanski predstavnici u komisiji prethodno otpušteni iz bolnice, gde je konstatovano da nisu bili otrovani.

Veselinović dodaje da e Srpska lista dobila skoro sve glasove raseljenih lica koja su stigla iz Srbije, što je više od 3.000 glasova, a da tri stotine nije prihvaćeno. „Raseljena lica su prepoznala politiku Srpske liste pa je tako 3.100 birača svoji glas dalo srpskom subjektu koji ima podršku Vlade Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića“, ističe Veselinović.

Kako napominje na osnovu prebrojanih albanskih glasova iz dijaspore vodi Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja koji je inače i pobednik oktobarskih izbora. Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe koji je u postizbornoj kombinatorici već viđen kao koalicioni partnera Kurtiju dok treće i četvrto mesto dele Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Oko 900 glasova iz dijaspore, po rečima Veselinovića dobila je NISMA koalicija okupljena oko Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija, ali je to još uvek nedovoljno da ova koalicija pređe cenzus. Ukoliko bi Pacoli i Ljimaj osvojili pet odsto glasova biračkog tela to bi značilo da mogu da računaju na najmanje šest mandata u parlamentu koji broj 120 poslanika, ali i da bi time „pomrsili konce“ koaliciji Kurti-Mustafa jer bi njima bili umanjeni mandati za po najmanje jednog poslanika.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još