• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Posle svega što je Kurti rekao ne vidim smisao razgovora sa njim

„Slušajte, da vam ja kažem nešto – tačno rade sve ono što smo mi radili osamdesetih i devedesetih godina, kada smo mi imali naše Albance, a nismo razumeli šta većina Albanaca želi, a oni su, pod znacima navoda – želeli republiku samo, kako su tada govorili. Mi ih nismo slušali ni videli. Tako oni danas neće da vide Srpsku listu koja je dobila 96 ili 97 posto glasova. Hoće da vide svoje privatne poslušnike“, kazao je večeras u studiju TV Pink Aleksandar Vučić, opisujući odnos pobednika kosovskih izbora, Aljbina Kurtija, prema Srpskoj listi.

Takvu odluku ocenjuje kao protivzakonitu, dodajući da ona nije u saglasju ni sa samim kosovskim zakonima, te da to govori da su Albanci „sve nervozniji“ i da „gube tle pod nogama“.

„To nije loš signal za nas“, kaže predsednik Srbije. On, ipak, za razliku od drugih političara koji, kako kaže, uvek na Kosovu misle da treba da skupljaju poene, ne misli da je to moguće.

„Situacija u kojoj nam je Kosovo i Metohija ostavljeno je katastrofalna. Proglasili su Albanci svoju nezavisnost, elemente državnosti, gotovo sve uspostavili na teritoriji Kosova i Metohije uz podršku zapadnih sila“, naglasio je.

Iako misli da je Srbija u vrlo teškoj situaciji, takođe misli i da je rukovodstvo sa njim na čelu, „pametnom, mudrom politikom, a ne vikom i busanjem u prsa“, uspelo da pitanje Kosova i Metohije „izdignu“, te vrate i prisustvo Srbije i šanse Srbije da se mnogo više pita za kosovskometohijske stvari nego ranije.

Što se samog Kurtija tiče, i podsećanja Pinka na to da je Kurti rekao da sa Vučićem ne bi igrao šah i pregovarao:

„On šah igra slabo da bi šah igrao protiv mene. Ima nekoliko ljudi u Prištini koji znaju da igraju šah ali on nije jedan od njih. Šah je ozbiljna igra, morate pomalo da poznajete da biste pokušali da igrate šah (…) šah je suviše ozbiljna igra, tako da neće da pokuša nikad da igra“.

Ni sam predsednik Srbije ne vidi smisao u zajedničkom razgovoru sa liderom Samoopredeljenja, ali je za njega odgovornost Kurtijeva za to:

„Pravo da vam kažem, posle svih izjava koje je dao, ne vidim nikakav smisao u tome. Ne znam o čemu da razgovaramo, jer, kako je Kenedi rekao, to da pregovarate sa nekim ko kaže – ono što je moje, to je moje, hajde da pregovaramo o onom što je tvoje – na tu vrstu pregovora ne pristajem“.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još