• Početna>
  • Vesti>

UNMIK: Nezakonito hapšenje i prebijanje službenika UN na Kosovu

Šef UNMIK-a Zahir Tanin na sednici Saveta bezbednosti UN optužio kosovske vlasti za prebijanje i nezakonito hapšenje dvojice službenika misije UN na Kosovu. Stavove Srbije predstavljao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je oštro osudio poslednje aktivnosti Prištine, poput upada jedinica Rosu na sever Kosova, hapšenja Srba, prebrojavanje glasova iz centralne Srbije u belim zaštitnim odelima. Sednici je prisustvovala i kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku.

Šef Unmika Zahir Tanin je na početku sednice predstavio izveštaj i ukazao na slučaj prebijanja dvojice pripadnica Unmika od strane kosovske policije.

Tanin je žestoko je optužio kosovske vlasti sa seriju protivpravnih poteza u vezi sa hapšenjem i prebijanjem dvojice službenika misije UN na Kosovu.

Tanin je rekao da, prema rezultatima interne istrage UN, dvojica službenika nisu povezana sa bilo kakvim kriminalnim delima, kao i da ih je kosovska policija uhapsila pošto su se jasno identifikovali kao službenici UNMIK-a.

“Takođe, imamo dokaze o prekomernoj upotrebi sile”, rekao je šef UNMIK-a, navodeći da su im pripadnici kosovske policije naneli teške telesne povrede.

Tanin je rekao i da je kosovska policija, bez ovlašćenja, zadržala vozilo UNMIK-a i uhapsila službenike dok su bili naa zvaničnoj dužnosti.

“Kosovske vlasti moraju da istraže i pozovu počinioce na odgovornost”, rekao je šef UNMIK-a, navodeći da je o tome već raspravljao sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Tanin je pozdravio napore međunarodnih faktora da se obnovi dijalog i naveo kako je ubeđen da sporazum Beograda i Prištine može da bude održiv samo ako je zasnovan na odgovornom delovanju i uz učešće lokalnih zajednica u dijalogu.

Ocenjuje da su parlamentarni izbori na KiM pokazali promenu u političkom okruženju i da su birača odlučili da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dele stavove iz prošlosti.

Navodi da su oblasti sa srpskom većinom na KiM zabeležili najveću izlaznost u poslednje vreme i da će Srpska lista verovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu i dodaje da su međunarodni posmatrači pozitivno ocenili izbore, ali da je bilo i izazova kao što su finansiranje kampanje, zastrašivanje, pritisak na birače u oblastima sa srpskom većinom.

Dačić osudio aktivnosti Prištine 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na sednici govorio o prekidu dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je Srbija spremna da razgovore nastavi već sutra ako se za to steknu uslovi.

Ministar je rekao i da su iracionalni i neprihvatljivi pokušaji uspostavljanja veštačke ravnoteže odgovornosti Beograda i Prištine za prekid dijaloga i objašnjenja da odluka o taksama predstavlja odgovor na takozvanu kampanju Srbije za povlačenje priznanja Kosova.

“Naše aktivnosti su odgovor na kampanju za dobijanje priznanja, koje tzv. Kosovo, uz pomoć nekih od vas, vodi otkad su proglasili nezavisnost. Ako već pozivate Srbiju da obustavi kampanju, očekujemo da pozovete i Prištinu da prekine sa lobiranjem, ali i da sami prekinete to da radite”, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je Priština jedina odgovorna za to što dijaloga nema.

Podsetio je na uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu i napomenuo da je Priština takvu odluku donela nakon neuspešnog glasanja u Interpolu.

“Uprkos osudi međunarodne zajednice, one su na snazi već godinu dana. Šteta je nekoliko stotina miliona dolara i svakog dana je sve veća”, naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je oštro osudio poslednje aktivnosti Prištine, poput upada jedinica Rosu na sever Kosova, hapšenja Srba, prebrojavanje glasova iz centralne Srbije u belim zaštitnim odelima.

“Kakvo je stanje na tzv. Kosovu i u kosovskom društvu govori i to da je novi politički lider Aljbin Kurti, čovek koji tokom svog celokupnog političkog angažmana neskriveno zastupa ideju Velike Albanije. I nakon izbora na kojima je osvojio najveći broj glasova, pokazao je da od te ideje nema nameru da odustane, jer u svojoj kancelariji u kojoj prima i predstavnike vaših zemalja na počasnom mestu ističe zastavu Albanije, bez zastave tzv. Kosova”, ukazao je Dačić.

Podsetio je da sedam godina učestvuje na sednicama Saveta bezbednosti, a da se 22. put obraća. Za to vreme, kaže, na KiM nije učinjeno ništa da se Srbima omogući život dostojan čoveka.

“Standardi u poštovanju ljudskih prava naprasno su postali sporna tema. Dužnost svih nas je da ljudi na KiM ne postanu taoci perspektive pronalaženja dugotrajnog rešenja. Ovim ljudima mora da se obezbedi pravo na povratak, zaposlenje, verske slobode, pravo na učešće u političkom životu”, naglašava ministar spoljnih poslova Srbije.

“Čitaku je i dalje državljanka Srbije”

Šef diplomatije je, povodom optužbi da Albanci nisu imali pravo da koriste svoj jezik, pokazao kako je izgledao dvojezični izvod iz matične knjige rođenih koje su srpske vlasti izdavale 1990. godine na KiM, a tekst je prvo napisan na albanskom, pa na srpskom jeziku.

Istakao je i da je kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku imala takav izvod, na albanskom i na srpskom jeziku.

Napomenuo je da su čak i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta, prvo na albanskom, pa na srpskom jeziku.

Dačić je dodao da je Čitaku i dalje državljanka Srbije i pokazao fotokopiju njenog izvoda iz matične knjige rođenih.

“Možda će Čitaku sad reći da nije tražila otpust iz srpskog državljanstva, jer to za nju nije bitno”, rekao je Dačić, ali je napomenuo da Nemačka traži od svakog Albanca sa KiM potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije.

Nakon šefa srpske diplomatije, obratila se Vljora Čitaku i istakla da je etnička Albanka i “ponosna državljanka Kosova”.

Govoreći o nedavnim izborima na KiM, rekla je da su oni bili posebni iz više razloga, da dovoljno svedoče o “zrelosti demokratije na Kosovu”, ali je napomenula da je nekoliko članova CIK-a moralo u bolnicu zbog prebrojavanja nekih glasova, tvrdeći da Priština ne upire prstom ni u koga.

Ambasadori: Beograd i Priština pod hitno da nastave dijalog

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN pozvali su Beograd i Prištinu da pod hitno nastave dijalog.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je dijalog Beograda i Prištine, koji je bio paralizovan, sada u komi i da postoji samo na papiru. Poručio je da provokacije Prištine moraju biti zaustavljene.

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume njenu legitimnu zabrinutost po pitanju Kosova i pozdravlja napore Srbije da nađe rešenje kosovsko pitanje, rekao je kineski ambasador Žang Džun.

Predstavnik SAD u UN Keli Kraft istakla je da Beograd i Priština moraju da postignu dugoročan dogovor o normalizaciji odnosa i da međunarodna zajednica treba da ih ohrabri da to učine.

Ambasadorka Velike Britanije Keren Pirs rekla je da, posle izbora na KiM, dijalog sa Beogradom mora da bude prioritet.

Francuski ambasador Nikolas de Rivijer poručio da je ključno pitanje, koje mora biti u fokusu svih napora, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, u kontekstu dijaloga pod posredstvom EU.

Predstavnik Nemačke u SB UN Kristof Hojsgen je takođe pozvao dve strane da hitno nastave dijalog.

Džeremaja Mamabolo, ambasador Južne Afrike, koja je u oktobru predsedavala SB UN, rekao je da ta zemlja podržava Unmik s ciljem da se dođe do pomirenja, kompromisa kroz dijalog.

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog inicidenta u kojem je 28. maja ove godine povređen ruski službenik UNMIK-a, ocenivši da je neprihvatljiva prekomerna upotreba sile i kršenje imuniteta službenika UNMIK-a.

Ovo je bilo poslednje ovogodišnje predstavljanje izveštaja o radu Unmika i situaciji u pokrajini, a i poslednje tromesečno. Od iduće godine podnosiće se na pola godine.

Izvor RTS


Comments

Pročitaj još