• Početna>
  • Vesti>

Predstavljen projekat “Promocija Zvečana kao turističke destinacije”

Projekat “Promocija Zvečana kao turističke destinacije” koji će u predstojećem periodu NVO “Radio Mitrovica Sever”  realizovati  u saradnji sa Opštinom Zvečan, predstavljen je danas u Kosovskoj Mitrovici. Ovaj projekat odvija se u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

Projekat su predstavili koordinator projekta  Maja Fićović, predstavnik Opštine Zvečan Stevan Đokić i urednik serijala radijskih emisija koje će u okviru projekta biti emitovane na Radiju Mtrovica Sever Ivana Vanovac.

Cilj  ovog projekta je stvaranje preduslova za održivi socio – ekonomski razvoj kroz unapređenje turističke infrastructure i jačanje usluga vezanih za turizam koje se baziraju na prirodnim, kulturnim i istorijskim vrednostima regiona, rečeno je na promociji.

Sa druge strane, istakao je Đokić, razvoj turizma označio bi i ekonomski prosperitet celokupne privredne strukture, jer  bi to otvorilo veliki prostor za ekonomsko osnaživanje pre svega malih i srednjih preduzeća, posebno onih koja posluju u domenu  ugostiteljstva i proizvodnje hrane.

Sam projekat podrazumeva multidisciplinaran pristup, a mediji su jedan od ključnih instrumenata koji će dati ogroman doprinos afirmaciji turističkih potencijala ove opštine.

“Opština Zvečan nam je ukazala poverenje da naš medij realizuje šest radijskih emisija u kojima ćemo pokušati  da predstavimo Zvečan kao potencijalno  veoma zanimljivu turističku destinaciju. Zvečan to jeste, ali je decenijama  taj potencijal bio potisnut velikim ekonomskim i industrijskim značajem koji mu je Trepča davala” rekla je Fićović.

Vanovac kaže da će se tokom pripreme emisija insistirati na afirmaciji najvećih znamenitosti opštine koje su nosioci stabilnog i kontinuiranog  dobrog turističkog plasmana, a pritom, kroz razgovore sa ljudima angažovanim na polju ugostiteljstva i proizvodnje hrane, došli bi do saznanja koje su to slabe tačke u čijem osnaživanju Opština može da pomogne.

Predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici medija i nevladinih organizacija.

Izvor: radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još