• Početna>
  • Vesti>

Hodža: Podižu se optužnice protiv osumnjičenih za ubistvo Ivanovića

Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću, uhapšenim 23. novembra prošle godine, u narednim danima biće podignuta optužnica, izjavio je za portal “Kossev” specijalni tužilac Kosova Sulj Hodža.

„Ovog meseca, u narednih 15 do 20 dana, biće podignute optužnice“, kazao je Hodža.

Navodi da ovo tužilaštvo ima nova saznanja u vezi sa slučajem ubistva srpskog političara, ali da će oni biti poznati za javnost u trenutku kada se podignu optužnice.

Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću prethodno je pritvor produžen 22. oktobra za naredna dva meseca.

Rošićev advokat, Mahmut Haljimi, tada je poručio da ni prilikom ovog produženja pritvora tužilac nije predstavio nikakve nove dokaze koji bi opravdali dalje zadržavanje u pritvoru njegovog klijenta.

Branilac uhapšenog Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica ukazuje na to da su u slučaju njegovog klijenta povređeni član 1 stav 2 Zakona o krivičnom postupku kao i Član 7 stav 1 i 2 ZKP -a.

„Član 7 obavezuje da sud, tužilaštvo i policija rade po odredbama ovog zakonika, da utvrđuju činjenice i činjenično stanje na osnovu koga će da se utvrdi da li ima osnovane sumnje da je neko uradio krivično delo ili ne, međutim do sada se to nije desilo. Ubeđen sam da je moj klijent žrtva jednog postupka koji ja ne razumem, iako imam pedeset godina radnog staža“, rekao je za Korenica.

On ističe da će nakon podizanja optužnice tužilac po zakonu morati da dostavi sve ono što ima kao dokaz protiv Spasojevića.

„Tada ćemo videti na čemu će tužilac zasnivati optužnicu, jer do sada nam nije omogućen uvid u spise“, kaže Korenica.

Advokat Nedeljka Spasojevića je podsetio i na Rešenja o produženju pritvora koja su, po njegovim rečima, samo prepisivana od slova do slova.

„Ono što je rečeno dva meseca ranije samo se prepiše bez i jedne nove činjenice što je teška povreda prava građana, jer da bi ste produžili pritvor vi morate da imate nove činjenice koje opravdavaju produženje, zatim mora da se kaže, tužilac je uradio to i to, a treba da uradi još to i to i smatramo da treba da se produži pritvor, ali od toga nema ništa“, zaključio je Faruk Korenica.

Sumnju u nedostatak dokaza dovoljnih za podizanje optužnice izneo je i branilac Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi koji je istakao da „ni jedna izjava ili dokaz koji su do sada izneseni ne mogu da budu dovoljni za podizanje optužnice“.

On je rekao da je dobio uveravanja od tužioca Hodže da će u narednih 10 do 15 dana biti podignuta optužnica.

„To je posao tužioca, a ja jedva čekam da vidim koji su to dokazi koje je obezbedio protiv mog klijenta. Sa onim početnim dokazima koje svi znamo ne verujem da će moći da se podigne optužnica, jer to su nepoverljivi dokazi koji ni u kom delu ne povezuju mog klijenta sa ovim slučajem“, rekao je Haljimi i izrazio mogućnost da njegov klijent bude oslobođen i pre podizanja optužnice.

Nebojša Rošić, otac uhapšenog Marka, izjavio je za Kosovo Onlajn da su oni i ranije tražili da se optužnica podigne, uvereni da za to nema nikakvih dokaza.

„Mi smo stalno govorili da nam kažu koji su to dokazi koje imaju protiv Marka i ako oni postoje neka ih iznesu na sudu. Jedva čekam da vidim šta to imaju protiv mog sina, a siguran sam da nemaju ništa“, rekao je Nebojša.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije sa Severa, nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018.

Tada je uhapšen takođe još jedan policajac, Dragiša Marković, da bi kasnije bio pušten iz pritvora. Potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, takođe jedan od osumnjičenih za umešanost u ovo ubistvo, tada je izbegao hapšenje. Za njim je naknadno raspisana poternica.

Do sada je poznato da se za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, odnosno umešanost u ubistvo, tereti sedam osoba. Potvrđena su imena pet osoba – Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković, Milan Radoičić, Silvana Arsović.

Poslednja akcija hapšenja na Severu Kosova u vezi sa slučajem ubistva izvedena je pre više od nedelju dana kada je uhapšen policajac R. B. dok se za drugim osumnjičenim Ž. B., za kojeg se pretpostavlja da je jedan od najviših policijskih zvaničnika regiona Sever, uspeo da izbegne hapšenje.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. i do sada nijedna optužnica nije podignuta.

Izvor: Kossev / Kosovo online

Comments

Pročitaj još