• Početna>
  • Vesti>

Dačić u Njujorku: Beograd spreman za nastavak dijaloga, ako se stvore uslovi

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je na sednici Saveta bezbednosti UN da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, ukoliko se za to stvore uslovi i istakao da je Priština isključivo odgovorna što dijaloga trenutno nema.

“Srbija je spremna da nastavi razgovore sutra, ukoliko se za to steknu uslovi”, rekao je Dačić na sednici koja je posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji.

Dačić je istakao da je Priština jedina odgovorna za to što dijaloga nema i podsetio da su pre godinu dana, u novembru prošle godine, uvedene takse na robu iz centralne Srbije.

Ocenio je da je to nečuvena mera, da je doneta jednostrano i da je Priština jedina odgovorna što je trenutno dijalog postao bespredmetan.

“Uprkos osudi cele međunarodne zajednice i nebrojenim pozivima da se povuku takse, one su na snazi već skoro godinu dana, a šteta je nekoliko stotina miliona dolara i svaki dan je sve veća”, rekao je Dačić.

Ministar je rekao i da su iracionalni i neprihvatljivi pokušaji uspostavljanja veštačke ravnoteže odgovornosti Beograda i Prištine za prekid dijaloga i objašnjenja da odluka o taksama predstavlja odgovor na takozvanu kampanju Srbije za povlačenje priznanja takozvanog Kosova.

“Naše aktivnosti su odgovor na kampanju za dobijanje priznanja, koje tzv. Kosovo, uz pomoć nekih od vas, vodi otkad su proglasili nezavisnost. Ako već pozivate Srbiju da obustavi kampanju, očekujemo da pozovete i Prištinu da prekine sa lobiranjem, ali i da sami prekinete to da radite”, rekao je Dačić.

On je naveo da predstavnici Kosova zajedno sa diplomatijom Albanije rade širom sveta na priznavanju nezavisnosti.

“Dok tražite od Srbije da prestane, vi ste ovde, a naročito predstavnici nekih velikih sila, stalnih članica SB, na svakoj sednici pozivali sve članice da priznaju Kosovo. Mi jesmo mali, ali svakako nismo glupi. Oni koji nas optužuju da naše aktivnosti podrivaju dijalog, podsetiću da je od početka pregovora, koje sam ja počeo 2012. godine tzv. Kosovo priznalo 25 država, a da je Srbija nastavila učešće u dijalogu, nismo govorili da to podriva dijalog”, rekao je Dačić.

Kako sada, kada se povlače priznanja, to podriva dijalog, upitao je Dačić i podsetio da je Srbija nastavila dijalog uprkos tome što Priština šest godina nije ispunila svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom.

Ministar je istakao i da je sada na Prištini da shvati da ne može ništa da postigne bez dogovora sa Beogradom i da dijalog nema alternativu.

Zar da ja branim integritet tzv. Kosova od Kurtija?

Dačić je rekao da potencijalni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ne odustaje od ideje o ‘velikoj Albaniji’ i upitao da li fotografisanje pojedinih ambasadora sa Kurtijem pored albanske zastave predstavlja davanje legitimnosti tim opasnim i destabilizujućim namerama.

Dačić je rekao da je Kurti čovek koji je tokom celog političkog angažmana zastupao ideju o ‘velikoj Albaniji i ocenio da je sada pokazao da od te ideje nema nameru da odustane.

Kako je naveo, Kurti u svojoj kancelariji u Prištini na počasno mesto stavlja zastavu Albanije a ne tzv. Kosova.

“On hoće da bude premijer tzv. Kosova bez zastave Kosova, nego sa zastavom Albanije. Ozbiljno je pitanje da li činjenica da su pojedini diplomatski predstavnici vaših zemalja koji su se fotografisali u ovom dekoru, predstavlja davanje legitimnosti tim opasnim i destabilizujućim namerama. Potrošili ste silno vreme govoreći da Srbija krši integritet Kosova a sada sede u kancelariji budućeg premijera koji negira integritet Kosova”, obratio se Dačić članicama SB UN.

Upitao ih je zašto sada ćute i šta bi bilo kada bi neki od njih došli kod njega a on postavio zastavu Republike Srpske, koja je deo BIH.

“Da li biste to mirno oćutali kao u Prištini? Molim da upozorite ambasadore da su ambasadori u Prištini a ne u Tirani. Dovodite nas u neprijatnu situaciju da ja branim teritorijalni tzv. Kosova od Aljbina Kurtija”, rekao je Dačić.

Kako je rekao, Kurti je otvoreno govorio da ne želi razgovore sa Srpskim listom.

“Kakva je to demokratija kada ne prihvata rezultate jer mu nisu po volji. Sada najavljuje da će tražiti da se svi sporazumi sa Srbijom preispitaju i da je onaj najvažniji deo o ZSO mrtvo slovo na papiru. Dodatno je zaoštrio retoriku izjavom da će tražiti ratnu odštetu. Možda nije upoznat da mi otplaćujemo milijardu kreditinih dugova Kosova. Onda to niko ne pominje. Ako ste nezavisni što onda vi to ne radite, nego čekate da to radi Srbija”, kazao je on.

To, kaže, ne stvara atmosferu za prevazilaženje razlika i stvaranje poverenja.

Dačić smatra da svako ko odbija dijalog ne radi za dobrobit ni srpskog ni albanskog naroda, ali se nada da će Priština ipak ukinuti takse i da će se dijalog nastaviti.

Dačić je govorio i o nedavnim parlamentarnim izborima na KiM, navodeći da je Srbija upozoravala da će i ovoga puta predizborna kampanja biti upotrebljena za hajku na Srbe i to se, kako kaže obistinilo.

Uprkos različitim ograničenjima, od administrativnih zabrana u vezi sa dokumentima i zabranama ulaska za srpske funkcionere, srpski narod je u ogromnom broju izašao na izbore i pokazao jedinstvo i želju da ostane na tom prostoru i bori se za svoju budućnost.

“Svedoci smo toga da Priština nije zadovoljna rezultatima izbora i da pokušava da prekroji te rezultate iskonstruisanim pričama i incidentima poput trovanja članova CIK tokom brojanja srpskih glasova. Posle višednevnih dramatičnih scena poput onih iz forenzičkih serija rezultati u samoj Prištini su pokazali da nije bilo reči o trovanju, već o epidemiji laži koje stalno dolaze i Prištine. To je možda moglo da prođe u prošlosti, ali sada očekujemo da ste to prozreli i da ćete to osuditi. Ili je bilo trovanja ili nije. Lekari su u Prištini utvrdili da nije bilo”, rekao je Dačić.

Upitao je čemu onda služe zaštitna odela, “skafanderi” prilikom prebrojavanja glasova.

“Je li to odraz rasizma prema srpskim glasovima? Tražim vaš odgovor i reakciju. Da li to znači da kada u Srbiji neki Albanac glasa mi treba da brojimo glasove na taj isti način, da li je to odraz demokratije”, upitao je on.

Čitaku je i dalje državljanka Srbije

Dačić je izjavio da je ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku i dalje državljanka Srbije, dokumentujući to fotokopijom njenog izvoda iz knjige državljana.

“Možda će Čitaku sad reći da nije tražila otpust iz srpskog državljanstva, jer je to za nju nebitno. Ali pitajte Nemce da li je nebitno, budući da Nemačka traži od svakog Albanca sa KiM potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije”, rekao je Dačić.

On je dodao i da je ona upisana u matičnu knjigu rođenih za područje Prištine.

Istakao je i da veliki broj Albanaca koji rade u UN jesu i dalje državljani Srbije.

“Kako kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije, a zalažete se za svoju državu Kosovo. Mogla je Čitaku da traži otpust, ali nije. Prema tome, nemojte tako da govorite o svojoj državi”, rekao je Dačić povodom njenih ranijih tvrdnji da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma.

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM pokazao kako je izgledao izvod iz matične knjige rođenih koje su srpske vlasti izdavale 1990. godine na KiM koji je dvojezični, a tekst je prvo napisan na albanskom, pa na srpskom jeziku.

“Hoćete li da pogledate, tada ste imali deset godina”, upitao je Dačić Čitaku i dodao da je i ona imala takav izvod, na albanskom i na srpskom jeziku.

On je naveo da su čak i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta, prvo na albanskom, pa na srpskom jeziku.

“Kako vas nije sramota da lažete da niste imali pravo da koristite albanski jezik u Srbiji”, upitao je Dačić Vljoru Čitaku.

Čitaku Dačiću: Ponosna sam držvljanka Kosova

Ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je večeras, nakon što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sednici SB UN o Kosovu izneo podatak da je ona i dalje državljanka Srbije, da je etnička Albanka i “ponosna državljanka Kosova”.

Kometrisala je i ono što je o potencijalnom premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju u svom govoru izneo Dačić, koji je upozorio zemlje-članice SB da se Kurti slikao u kancelariji sa albanskom zastavom a ne zastavom tzv. Kosova.

“On pobedio na izborima, više puta je rekao da je posvećen dijalogu, ali moram reći da me zabavlja činjenica da moj srpski kolega brani kosovsku zastavu. Uveravam vas da će u kabinetu premijera Kosova biće uvek kosovska zastava”, rekla je ona.

Dodala je da Dačić nije pomenuo da je Kurti bio politički zatvorenik u Srbiji dok je on bio ministar unutrašnjih poslova.

Govoreći o nedavnim izborima na KiM, rekla je da su oni bili posebni iz više razloga, da dovoljno svedoče o “zrelosti demokratije na Kosovu”, ali je napomenula da je nekoliko članova CIK-a moralo u bolnicu zbog prebrojavanja nekih glasova, tvrdeći da da Priština ne upire prstom ni u koga.

Ona je optužila Beograd za zastrašivanje Srba na Kosovu i njihovu instrumentalizaciju za svoju politiku.

“Da vas podsetim šta se desilo Oliveru Ivanoviću koji je govorio nezavisno”, rekla je ona i dodala da kosovska policija vodi istragu da je ispitala više od 100 svedoka, tvrdeći da se glavnoosumnjičeni nalazi u Beogradu.

Osporila je podatke Beograda da ih je 200.000 pobeglo sa Kosova 1999. godine.

“Po popisu iz 1981. oko 209.000 Srba živelo je na Kosovu. Ako Srbija tvrdi da je 200.0000 Srba otišlo sa Kosova, to znači skoro svi, ko su onda 16.000 Srba koji su glasali na izborima pre dve nedelje”, zapitala je ona.

Ona je rekla da je zbog domaćih prilika Kosovo odustalo od aplikacije u Interpolu ove godine ali da će Priština ponovo sledeće godine ponovo podneti zahtev za članstvo.

Rekla je i da je dijalog sa Srbijom važan ali i upitala kako da Priština veruje Srbiji da je iskrena u procesu pomirenja kad dosad, kako kaže, nije primenila skoro ništa što je dogovoreno u Briselu.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još