• Početna>
  • Vesti>

“Beograd nema komunikaciju sa Srbima pritvorenim na Kosmetu”

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da Beograd nema nikakvu mogućnost komunikacije sa Srbima koji se nalaze u pritvorima na Kosovu i ističe da je najveći problem u izostanku komunikacije sa tamošnjim pravosudnim organima, jer ne odgovaraju na zamolnice Srbije.

“Nemamo uticaj na rad tih pravosudnih organa, ali verujemo da će pravda na kraju biti ispoštovana”, rekla je Kuburovićeva odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja rekonstruisane zgrade Palate pravde.

Posebno je ukazala da postoji mnogo postupaka koji se vode pred prištinskim organima, u kojima je potrebno dostaviti iz centralne Srbije određene dokumente i dokaze – da se sasluša određeni svedok ili da se da naslednička izjava.

Ona je napomenula da Srbija odgovara na takve zahteve i šalje dokumenta.

“Ukoliko neko od srpskih organa nešto traži od Prištine, komunikacija izostaje i ne dobijamo povratnu informaciju. Tako se ugrožavaju osnovna prava građana koji ovde pokušavaju u sudskom postupku da ostvare neko svoje pravo, ali bez dovoljno evidencija i dokaza to nije moguće”, naglasila je ministarka, ukazujući da se komunikacija pravosudnih organa odvija preko Ministarstva pravde, bilo da je reč o krivičnim ili građanskim stvarima.

Upitana za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, Kuburovićeva kaže da ni o njemu Beograd ne dobija nikakve povratne informacije.

“To je primer u kojem je Beograd apsolutno odgovorio na svaku zamolnicu i dostavio svaki traženi dokaz, za razliku od Prištine koja, od tri zamolnice nije odogovrila na dve, a i na tu jednu je odovorila sa zakašnjenjem. Zbog toga se postavlja pitanje valjanosti tih dokaza”, napomenula je ministarka.

Upitana da li je u komunikaciji sa srpskim sudijama i tužiocima koji su integrisani u kosovsko pravosuđe, Kuburovićeva je navela da su često u kontaktu.

“Naravno da me zanima i kako su, da li imaju nekih problema, sa čime se suočavaju. Najveći problem je u početku bila dokumetacija koja se dobijala isključivo na albanskom jeziku, bez obezbeđivanja prevodilaca. Reagovali smo više puta kod međunarodne zajednice da se ta situacija promeni, ali što je najbitnije oni rade svoj posao”, zaključila je Kuburovićeva.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još