• Početna>
  • Vesti>

NVO iz Prizrena: Napadnuti volonteri i demoliran štand za potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE

Organizatori (volonteri) akcije potpisivanja peticije, kojom se od kosovskih institucija traži sprečavanje daljeg ugrožavanje životne sredine izgradnjom hidrocentrala i mini-hidrocentrala u Prizrenu, danas su napadnuti dok im je ujedno i prećeno nožem, saopštila je nevladina organizacija „Emancipimi civil ma Ndryshe“ („Drugačija civilna emancipacija“) iz Prizrena.

„Lice je demoliralo štand za potpisivanje peticije bejzbol palicom i ljutitim glasom je pretilo dvojici volontera slikajući njihova lica i zatim nastavljajući pretnju nožem“, navodi ova nevladina organizacija.

Kako navode u saopštenju, policija je već identifikovala osumnjičenog i uhapsila ga.

Akcija potpisivanja ove peticije pokrenuta je pre dva dana u mnogim gradovima širom Kosova, a u naredne dve nedelje potpise u četiri opštine na severu Kosova prikupljaće nevladina organizacija AKTIV.

Građani Severne Mitrovice peticiju mogu potpisati na štandu koji se nalazi u centru grada.

Pored opština na severu, potpise će i u sedam drugih opština širom Kosova prikupljati: Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), Kosovski demokratski institut (KDI), Kosovski zagovarački i razvojni centar (KADC), ali i druge organizacije. 

U Štrpcu, regionu koji je u najvećoj meri pogođen izgradnom MHE, potpise će prikupljati Inicijativa za progres (INPO).

Sa istim problemom suočavaju se i građani u regionu Peći i Dečana.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još