• Početna>
  • Vesti>

EU obavezala Prištinu na redovne izveštaje o džihadistima povratnicima

Odlazeći kosovski ministar unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa i komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos potipsali su sporazum prema kome se Priština obavezala da će podnositi redovne izveštaje Briselu o borcima Islamske države koji se vraćaju na Kosovo.

Sporazum predviđa sprovođenje procena pretnje terorizmom na Kosovu i bolje koordinacione mehanizme za sprečavanje nasilnog ekstremizma, kao i izgradnju kapaciteta za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, preneo je Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Ovi ciljevi su, kako se navodi, deo Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu, koji su ministri unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana potpisali 5. oktobra prošle godine u Tirani.

U aprilu ove godine na Kosovo se vratilo 110 građana sa ratišta u Siriji. Navodi se da su od tog broja samo četvorica bili borci, a ostalo 74 dece i 32 žene.

Procenjuje se da se na ratištima Sirije nalaze desetine građana Kosova, ali se ne zna kada će oni biti vraćeni.

Na osnovu sporazuma EU će od Prištine tražiti da u naredne dve godine podnosi redovne izveštaje o povratnicima sa sirijskih ratišta i o njihovom procesu rehabilitacije.

Priština se tim sporazumom obavezala da će se izboriti sa izazovima koje predstavljaju njihov povratak i članova njihovih porodica, što, kako se navodi, uključuje istrage i krivično gonjenje dela koja su počinili.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još