• Početna>
  • Vesti>

Server: Albanija i Kosovo treba u svakom smislu da napuste ideju o velikoj Albaniji

Daniel Server, jedna od najistaknutijih spoljnopolitičkih ličnosti i pozanavalaca Balkana u Vašingtonu D.C., prisustvovao je danas konferenciji “Sjedinjene Američke Države na zapadnom Balkanu”, prenosi Koha ditore.

Američki stručnjak za Balkan naglasio je da Albanija i Kosovo trebalo da u potpunosti napuste ideju o velikoj Albaniji, jer bi to moglo da ima destabilizujuće i katastrofalne posledice, rekao je.

Što se tiče odluke o pregovorima od 18. oktobra, Server je rekao da bi Francuska i Holandija trebalo da se stide svog stava prema Albaniji i severnoj Makedoniji, ali da to ne bi trebalo da spreči Albaniju da napreduje i nastavi da insistira na članstvu, što se neće dogoditi još nekoliko godina, čak i ako se otvore pregovori, rekao je Daniel Server.

Server između ostalog kaže da je pitanje je, da li će Albanci živeti u šest različitih balkanskih zemalja ili će žrtvovati teritorijalni sporazum?

“Ništa ne bi uticalo na ambicije … Albaniji i Kosovu nije potrebno da zahtevaju promene granica. Vašington i Berlin to nikada ne bi prihvatili, bilo bi katastrofalnih i destabilizirajućih posledica. Albanija i Kosovo moraju da se pobrinu o svojim unutrašnjim problemima da bi održali dobre odnose i negovali dobre odnose sa Albancima koji žive u drugim zemljama. Ni u čemu vas Francuska i Holandija ne mogu sprečiti da napravite takvu Albaniju i nadam se da ćete napravili pravi i mudar izbor” zaključio je Danijel Server, prenosi prištinska “Koha ditore”.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još