• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Tužilac Sulj Hodža učestvovao u prikrivanju ubistva, Kurti političar ekstrema

Beograd, 16. maja 2019. - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric (na slici) sastao se danas sa ambasadorom Slovenije Iztokom Jarcom. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je glavni tužilac Sulj Hodža, koji je učestvovao u najvećem broju hapšenja i zatvaranja Srba, umešan u prikrivanje ubistva Astrita Deharija u zatvoru u Prizrenu, dok je za lidera Samoopredeljenja i kandidata za premijera Aljbina Kurtija rekao da je to političar ekstrema kojem je jedini cilj i politika proterivanje srpskog naroda, a „glavna meta“ mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Đurić je na TV Pink odgovarajući na pitanja objasnio da je aktivista Samoopredeljenja Astrit Dehari preminuo pre tri godine u zatvoru u Prizrenu pod nerazjašnjenim okolnostima, a da je ekspertiza iz Švajcarske pokazala da nije reč o samoubistvo, kako su tamošnje vlasti to tada objavile, te da je u sve umešan sada glavni tužilac Sulj Hodža koji je bio zadužen za taj slučaj.

„Glavni tužilac Hodža učestvovao je u prikrivanju toga, a on je upravo čovek koji je najviše Srba uhapsio i optuživao za različite stvari. Sada se ispostavilo, na osnovu stranih ekspertiza da je učestvovao u prikrivanju čitavog slučaja“ rekao je direktor Kancelarije za KiM i dodao da to sve zajedno govori i o nekvalitetu prištinskih pravosudnih institucija.

Prema njegovim rečima to su mahom oni koji su bili u nekakvim nazovi pravosudnim organima OVK i da su u funkciji nekadašnjih ratnih komandanata kojima su Srbi krivi za sve.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju Đurić je rekao da kada se pomisli da nema ekstremnijih političara u Prištini pokaže se da ih ima, uz ocenu da je lider Samoopredeljenja političar ekstrema i opasnost za čitav region, da se radi o ličnosti koja i ne iznosi neki politički ili ekonomski program već se samo bavi Srbima i kako ih proterati i kako „isterati“ Srbiju sa KiM, sa glavnom metom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Đurić je naveo da je kontrinuirana mržnja osnova Kurtijevog političkog delovanja, a sve njegove  izjave , uz maksimalističke zahteve, pokazuju da uopšte ne želi nikakav razgovor sa Beogradom.

Istakao je da Kurti otvoreno priča negativno o svim dobrim inicijativama za saradnju u regionu, te da je rekao da „neće četvrtu Jugoslaviju, već da stvori treću republiku Kosovo“ uz ocenu da Kurti i slični nisu uspeli „ni prvu republiku da naprave, a hoće da ruši nekakvu četvrtu Jugoslaviju“.

Naglasio je da je netačno da Kurti nije učestvovao u OVK i podsetio da je bio saradnik Adema Demaćija i deo OVK, navodeći da tvrdnje o njegovoj tobožnjoj umerenosti u pojedinim beogradskim medijima, uz vezivanje sa Radom Trajković, Nenadom Rašićem… sve zajedno dovoljno govori o tome o čemu je reč.

Upozorio je na opasnost do toga da Kurtijeve izjave o stvaranju neke Velike Albanije ne nailaze na široku međunarodnu osudu, ali i poručio da ako neko misli da je moguće da Srbe učini robljem „grdno se vara“ jer iza njih stoji ekonomski snažna i u svakom smilsu jaka država Srbija.

Đurić se osvrnuo i na prebrojavanje glasačkih listića iz Srbije u skafanderima i zaštitnoj opremi i ocenio da je to „takav slučaj bednog i mizernog rasizma“ koji bi da, nisu Srbi u pitanju, bio glavna tema svetskih  medijia nedeljama i mesecima.

To je, nastavio je Đurić, primer besramnosti i rasizma prema Srbima, a ćutanje međunarodne javnosti je podjednako strašno kao i taj rasizam.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još