Jevtić u Beloj kući sa Eratom o situaciji na Kosmetu

Poslednjeg dana svoje službene posete Vašingtonu potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić sastao se sa direktorom za Evropu Nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće Džonom Eratom, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Glavna tema sastanka bila je politička i bezbednosna situacija nakon tek održanih izbora na Kosovu i Metohiji kao i dijalog Beograda i Prištine.

Izrazivši zabrinutost zbog odbijanja kandidata za budućeg premijera Kosova Aljbina Kurtija da uopšte razgovara sa političkim predstavnicima Srba koji su pobedili na izborima unutar srpske zajednice kao i njegove najave da neće provoditi već postignute dogovore u dijalogu Beograda i Prištine ,Jevtić je naglasio da nema velikih očekivanja da do pravog i iskrenog dijaloga može doći u dogledno vreme. Jevtić je posebno ukazao na činjenicu da konstatno kršenje prava Srba na Kosovu i Metohiji kako političkih kao i drugih, se nastavlja i u izjavama Aljbina Kurtija nakon pobede njegove partije na izborima.

U takvim okolnostima Srbi neće biti deo nove Vlade Kosova niti je to prioritet Srpske liste, rekao je Jevtić svom sagovorniku, navedeno je u saopštenju SL.

Džon Erat je na sastanku naglasio da je imenovanjem ambasadora Grenela za specijalnog izaslanika Bele kuće u dijalogu Beograda i Prištine, jasno stavljeno do znanja obema stranama da je rešavanje pitanja Kosova jedno od prioriteta predsednika Amerike Donalda Trampa i da se ta činjenica mora uzeti u obzir kako se ne bi propustila šansa da se postigne kompromis i konačni sporazum kroz dijalog. Visoki zvaničnik Bele kuće je posebno istakao da se zakoni moraju poštovati i rezultat izbora u potpunosti uvažiti i kada je reč o albanskoj i kada je reč o srpskoj i drugim nevećinskim zajednicama na Kosovu, tako da svi relevatni politički faktori moraju biti deo institucija onako kako i to zakoni na Kosovu nalažu.

Na kraju sastanka potpredsednik Jevtić se zahvalio direktoru Eratu na razumevanju situacije i trenutnih političkih okolnosti kao i spremnosti da sasluša poziciju i stav političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još