• Početna>
  • Vesti>

Promocija monografije „Crkveni hor Branislav Nušić – Kosovska Mitrovica“ sutra na beogradskom sajmu knjiga

Promocija monografije o Crkvenom horu „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice, koju su priredili Aleksandar Dunđerin i Miljana Dunđerin, održaće se sutra (subota 26. oktobar) od 13:45 u hali 1A na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a u okviru 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Pored autora, u programu učestvuju i akademik Dimitrije Stefanović, mr Tamara Adamov Petijević, Petar Rakić i hor. Izdavač knjige je Unija M iz Kosovske Mitrovice. Monografiju je za sada moguće kupiti po ceni od 970,00 dinara u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, i u Beogradu, na Beogradskom sajmu knjiga (Hala 4, štandovi izdavača sa Kosova i Metohije).

Knjiga „Crkveni hor Branislav Nušić – Kosovska Mitrovica“ objavljena je povodom 30 godina od obnavljanja i 90 godina od osnivanja ovog mitrovačkog hora. Pored toga što sadrži kompakt disk (audio snimak koncerta hora iz Budimpešte), dostupne podatke o istorijatu, članovima, nastupima i nagradama, te priloge istaknutih pojedinaca iz sveta muzike i umetnosti o Horu, u ovoj bogatoj ilustrovanoj monografiji posebno mesto izdvojeno je i za dve ličnosti koje su svoje živote, sudbine, neraskidivo vezali za hor – osnivača Pevačkog društva „Nušić“ Momčila Nešića i njegovog nastavljača i obnovitelja Petra Rakića, koji i danas diriguje i umetnički rukovodi njime.

Ova monografija je, kako se navodi u uvodnom delu knjige, „zapis, priča o ljudima koji su svoje živote osmislili tako da pokažu i dokažu kako ni u digitalnoj eri bez Boga i Ljubavi nema punoće kazivanja. Postojanje i uspešan rad Crkvenog hora „Branislav Nušić“ pokazatelj je kako i u 21. veku može da se opšti srcem i dušom, a ne samo brojevima. I da je u svemu tome nabrojanom, a pre svega u tom trajnom liturgijskom pamćenju, u tom ispovedanju našeg duhovnog bića – a ne u nekakvim svetovnim, istorijskim teorijama, niti u bilo kakvim ideološkim, nacionalističkim i političkim konstrukcijama – suština kosovske misli i kosovskog zaveta.“

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još