Edi Rama: Tužiću Ramuša Haradinaja zbog klevete

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će tužiti odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog klevete da će „zajedno sa Vučićem i Tačijem podeliti deset milijardi evra od podele Kosova“, pišu mediji. Pored toga, albanski premijer je otkrio i šta je francuski predsednik Emanuel Makron u Berlinu navodno rekao Haradinaju. 

„Gospodin (Ramuš Haradinaj) moraće da dođe pred sud Kosova i dokaže optužbu o 10 milijardi koje bismo podelili ja, predsednik Tači i predsednik Srbije, Vučić“, kazao je Rama sinoć u emisiji „Mišljenje“, prenosi Gazeta Metro.

Kako je Rama naveo, ovo nije prvi put da Haradinaj „laže“ o njemu.

„Beskrupulozno je slagao kad smo se vratili iz Berlina, rekavši da sam u to vreme u Berlinu ja vršio veći pritisak nego drugi da se ukinu takse. Nikad mu to nisam rekao, rekao sam samo ‘Ramuše ta ponuda Emanuela Makrona dolazi samo jednom, ne dva puta’“, objasnio je Rama.

„Danas je svom narodu mogao da da viznu liberalizaciju, zato što je Makron u Berlinu pred mojim očima, u prisustvu Merkel, Tačija, Vučića, Brnabić eksplicitno rekao, ‘Ramuše daj nam četiri meseca da se ja i Merkel uključimo u dijalog i suspenduj taksu’, niko mu nije rekao da ukine, ‘Srbija da prestane sa povlačenjima priznanja i nakon četiri meseca, iako se i ništa ne desi za četiri meseca, ja ću povući veto i Kosovo će dobiti viznu liberalizaciju’. Ja sam mu rekao da prihvati“, otkrio je Rama.

Naime, Haradinaj je pri povratku iz Berlina, a nakon završenog samita, optužio premijera Albanije, Edija Ramu, da je od njega tražio da ukine takse, kao i da „osnovano sumnja“ da je zajedno sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, a pod vođstvom predstavnice EU, Federike Moderini, navodno razgovarao o podeli Kosova.

Ove navode Haradinaja demantovao je njegov albanski kolega, rekavši da od Haradinaja nije tražio ukidanje takse, već da ih je podržavao. Dok je, kada je reč o Haradinajevoj „osnovanoj sumnji“ da je „tajno radio na razgraničenju“, poručio da „svaka osoba sa malo pameti u glavi veruje da je ovo jedna laž“.

„Ako se nađe tako mnogo budala koje bi poverovale da jedan proces koji obuhvata ne samo dve države, već države sveta, parlamente, političke partije, društva, na kraju i glasanje na referendumima, može da se krišom obavi od strane nekih lica i da prođe kao miš po brkovima, onda je ovaj svet završio“, rekao je Rama, prenela je Koha.

„Ali, mislim da svaka osoba sa malo pameti u glavi veruje da je ovo jedna laž“, dodao je albanski premijer.

Navode Haradinaja negirala je i Mogerini.

„Mi nismo deo bilo kakve zavere, već jedino posredujemo da se stvori atmosfera i prostor da obe strane sednu za sto“.

Mogerini je takođe demantovala navode Haradinaja da je posredničku ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine preuzela nemačka kancelarka, poručivši da je EU i dalje posrednik.

Izvor Kossev

Comments