• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Kao pitbul ću tražti odgovor o navodnom trovanju članova CIK-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će “kao pitbul” narednih godinu dana insistirati na odgovoru o navodnom trovanju članova izborne komisije na Kosovu koji su prebrojavali glasove iz centralne Srbije, i da će i sledeće godine o tom navodnom trovanju govoriti pred UN.

“Takve političke lažove svet nije video. Ta doza bezobzirnosti, da normalnu zemlju optužuju za tako nešto, nije viđena. A, onda dođe stručnjak Kurti da priča o normalizaciji sa Srbijom”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara nakon dočeka teretnog voza iz Kine koji je stigao u Srbiju. 

Ukazao je da je pitao EU, šta oni u Briselu misle, da li se radi o antraksu ili novičoku, i dodao da mu se čini kao da su dobili Variola veru.

“Još me nisu obavestili o tome”, naveo je predsednik.

Njima je, kako je istakao, problem što je jasno procenio zašto su celu farsu napravili.

“Neću ih pustiti, iako će se truditi da prikažu da se radi o pesticidu, da smisle da je postojao neki smisleni razlog, iako je jasno da nije bilo ništa infektivno. To su radili iz političkih razloga”, naglasio je Vučić

“Niko nam ništa ne nudi, sem da priznamo Kosovo”

Na pitanje da li je tačno da mu je specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel eksplicitno tražio priznanje Kosova, a zauzvrat nudio investicije, Vučić je rekao da je sa njim imao pozitivan i dobar razgovor i da neće da odgovara na nagađanja i pretpostavke koje se pojavljuju u javnosti.

“Vi mislite da nam je neko drugi nešto drugo nudio, pošto slušam priče kako je podela izdaja…? Nama niko ništa ne nudi, sem da priznamo nezavisno Kosovo u celini granica nezavisnog Kosova. Ako znate nekog da mi je nešto drugo ponudio, pokažite mi ga”, rekao je Vučić.

On je zatražio i da mu pokažu onog kome je navodno obećao da će da prizna nezavisnost Kosova.

“Naslušao sam se tih laži, kao što sedam godina slušam priče da nešto ne valja, a ceo svet se divi našoj ekonomiji. Bili smo na ivici ambisa, a danas je Srbija živa ekonomija koja brzo napreduje…”, rekao je Vučić. 

“Molim Srbe na KiM za strpljivost i trpeljivost”

Predsednik je rekao da ga brinu napadi na Srbe na severu KiM, a da će lekova i hrane biti.

Naveo je da je dobio pisma u kojem ga upozoravaju da neće više da trpe, ali ih je pozvao da reaguju trpeljivo i strpljivo.

“Moja molba je da budu trpeljivi i strpljivi”, poručio je Vučić.

Vučić je, povodom najava iz Prištine da će sutra sprovesti kontrolu apoteka na severu KiM, naglasio da će država Srbija biti uz svoj narod i da će imati lekove i hranu.

Na pitanje da prokomentariše sve učestalije napade na Srbe, primetio je da u Prištini nisu ni svesni šta rade, i šta je to što čine, da ne razumeju da su se promenila vremena, kao i da ovo nije 1997., ni 1998., 2004. ili 2008. godina.

“Ako neko želi da to ne vidi, oči da mu otvorim ne mogu”, kazao je on.

“Insistiraću da moja imovina bude prva ispitana”

Predsednik je izjavio da će, kada bude usvojen novi zakon o poreklu imovine, insistirati da bude prvi čija će imovina biti ispitana.

“Videćemo da li će zakon biti usvojen sad ili u februaru. Ne mislim da je dobro da bude oruđe u izbornoj kampanji, jer mislim da bi mnogi vrlo teško objasnili svoju ogromnu imovinu”, rekao je Vučić novinarima.

On je naveo da taj zakon neće doneti toliko velike ekonomske efekte, ali će doneti više morala i pravde, te da je uveren u njegovo usvajanje.

Istakao je da će insistirati da bude prvi čiju će imovinu ispitati jer, kako kaže, nema smisla da se ispituje imovina lidera opozicije Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića, a da on ne prođe kroz to.

Tek kada on bude ispitan, kaže, može se to tražiti i od ostalih.

“Insistiraću da ispitaju sve sto imam u inostranstvu, sve te kuće i apartmane od Atine do Beča, što su lagali ovih godina, da ispitaju postojanje bilo kog računa u banci mog ili člana moje porodice u inostranstvu. Da ispitaju svu imovinu u zemlji i da sa tim rezultatom izađemo pred građane da vide da od 2008. godine nemam nikakvo povećanje imovine, pogotovo od 2012. godine, kada sam preuzeo važne državne funkcije”, rekao je Vučić.

“Nemojte da mi govorite da o deci ne brinemo”

Predsednik je odgovorio i na navode pojedinih medija i komentare da država više novca daje “Crvenoj Zvezdi” i “Partizanu” nego za bolesnu decu.

“Nemojte da nam govorite da o deci ne brinemo, jer sve što radimo, radimo zbog dece i onih koji dolaze. Meni ova pruga nije potrebna, treba našoj deci koja će je koristiti narednih 100 godina”, rekako je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara kako vidi prigovore da su fudbalski klubovi dobili više novca nego što se daje za lečenje dece.

On je izneo podatak da je 2009. godine preko RFZO-a na lečenje u inostranstvo upućeno 98 mališana, 2010. godine – 116, a 2012. – 45, dok je, ističe, 2016. godine na lečenje upućeno 563 dece, 2017. – 614, a prošle godine – 632 mališana.

“Svake godine ulažemo dva do tri puta više novca nego što smo ranije ulagali”, podvukao je Vučić.

Napomenuo je da je od 2009. do 2013. ukupno o trošku države upućeno na lečenje 1.492 građanina Srbije, a da je od 2014. do danas potrošeno oko 3,5 milijarde dinara, odnosno 30 miliona, za ukupno 3.924 pacijenta.

“Još je važnije, ako dodate da je za lečenje dece obolele od retkih bolesti, država od 2012. godine izdvojila sedam milijardi, odnosno 60 miliona evra. A do 2012. je izdvojeno – nula dinara. Za njih deca sa retkim bolestima nisu ni postojala, a sad još drže pridike”, rekao je Vučić.

On je dodao da srpsko zdravstvo nije bilo kategorisano, a danas je zvanično bolje od devet zemalja EU, uz uverenje da će se napredak nastaviti.

Vučić je istakao da je to da država daje više novca klubovima, nego za lečenje dece je demagoški pristup.

“Taj demagoški pristup, kada kažete – što gradite ovu prugu, a imamo siromašnih ljudi, što njima ne date pare… Suština je da kada gradite prugu smanjujete siromaštvo”, naveo je predsednik.

Kako je rekao, da su Partizan ili Zvezda neuspešni, da država nije dala novac FK Partizan, taj klub ne bi danas igrao u Evropi protiv Mančestera, jer ne bi dobili licencu da im država nije pomogla.

Takođe, kaže da i Zvezda, bez državne podrške, teško da bi imala sponzorstvo “Gaspromnjefta”.

“Da se desilo da ne igraju evropske kupove, protiv Bajerna, Mančestra, država bi bila kriva. Ali, pošto su prvo pričali da se jedan klub pomaže više nego drugi, a kada su videli da je veoma balansirano i da se vodi računa, našli su drugu priču”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još