• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Međusobno priznavanje osnova svakog sporazuma Srbije i Kosova

Kako je predsednik Tramp saopštio, i Beogradu i Prištini, međusobno priznavanje bi trebalo da bude u osnovi svakog sporazuma, poručio je za “Novosti” Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD u Srbiji.

On podseća i na reči specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela:

– Kako je ambasador Grenel jasno predočio, mi smo usredsređeni na to da pomognemo regionu da oslobodi svoj ekonomski potencijal. Vodeći poslovni ljudi najveće privrede sveta nam ponavljaju da oklevaju sa investiranjem i dolaskom na politički nestabilno područje. Zašto bi ma ko od njih rizikovao da se upusti u hodanje po ledu zamrznutog konflikta?

Na pitanje “Novosti” da li bi Vašington podržao rešenje koje bi išlo u pravcu korekcije granica, ako se oko toga saglase dve strane, Eskobar je poručio:

– SAD ne nude gotova rešenja. To je pitanje za Beograd i Prištinu. Svesni smo da kompromisno rešenje nije lako postići – suština kompromisa je da se nečeg odrekneš, ali i da nešto dobiješ. Kako predsednik Vučić često kaže, ne postoji druga razumna alternativa. Srbija i Kosovo treba da postignu sporazum koji je sprovodiv, trajan i ne proizvodi nestabilnost ni u zemlji ni u regionu. Ozbiljno ćemo sagledati svaki sporazum koji ispunjava ove uslove. Sad je trenutak da se krene napred.

Izvor: Novosti

Comments

Pročitaj još