• Početna>
  • Vesti>

Vukosavljević o članstvu Kosova u Unesku: Ne ide u tom pravcu

Još uvek nije poznato da li će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Unesku na Generalnoj konferenciji te organizacije, a “razvoj događaja ne ide u tom pravcu”, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministar Vukosavljević se u sedištu organizacije Unesko u Parizu sastao sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule i njenim pomoćnikom za kulturu Ernestom Otoneom.

Vukosavljević je naveo da na sastancima u Unesku nije bilo reči o eventualnom zahtevu za članstvo Kosova, ali je istakao da Srbija budno prati situaciju i preduzima sve diplomatske mere.

“Prema svemu što znamo, to ne ide u tom pravcu i to je za nas ohrabrujuća okolnost”, rekao je Vukosavljević.

“Srpski interesi nailaze na razumevanje”

Ministar Vukosavljević je objasnio da je srpska delegacija insistirala na temama koje su od interesa za zemlju i istakla da Srbija podržava sva strateška opredeljenja organizacije, od borbe protiv ilegalne trgovine kulturnim nasleđem, do borbe protiv uništavanja kulturnog nasleđa u ratnim sukobima širom sveta.

“Srbija se bori za svoje interese i nailazimo na veliko razumevanje članica Unesko”, rekao je Vukosavljević.

Posebno je istaknuta, kako je naveo, briga za očuvanje i zaštitu spomeničkog nasleđa srpkog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Naišli smo na širok stepen razumevanja, naši su sagovornici pohvalili aktivnosti i učesće Srbije u organizaciji”, rekao je Vukosavljević.

Kusturica održao predavanje i koncert

Govoreći o programu kojim se u sedištu Uneska predstavila Srbija, a tokom kojeg je reditelj Emir Kustruica održao predavanje o fenomenu multikulturalnosti i savremenog sveta, nakon čega je održan koncert “No smoking orkestra”, Vukosavljević kaže da je to samo deo aktivnosti.

Koncertom i predavanjem u sedištu Uneska, na koje su pozvani članovi delegacija u Unesku, diplomatskog kora, ali i druge zvanice, predstavljena je raznolikost srpske kulture, čemu Unesko pridaje posebnu važnost.

“Želimo da podsetimo koliko je značajna uloga Srbije u Unesko, koliko se trudimo da učesvujemo i budemo aktivni u složenim procesima kulturne politike i mislim da smo u tome uspeli”, rekao je Vukosavljević.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još