Dalibor Jevtić u Vašingtonu sa direktorom Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu

Nedavno održani parlamentarni izbori, trenutna politička i bezbednosna situacija na Kosovu kao i potreba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine bile su glavne teme sastanka potpredsednika Srpske liste Dalibora Jevtića sa direktorom Stejt Departmenta za južnu i centralnu Evropu Dejvidom Kostelančikom.

Ovom prilikom Jevtić je svom sagovorniku rekao da je od izuzetne važnosti da se svi politički faktori na Kosovu posvete stvaranju boljih uslova za život, poštovanju vladavine prava i zakona sa posebnim akcentom na ljudska prava posebno nevećinskih naroda.

Posebno je naglasio da politički stavovi u kojim Srpska lista i njeni predstavnici nisu prihvatljivi za saradnju onima koji bi trebalo da formiraju buduću Vladu Kosova, ne doprinose izgradnji poverenja, a posebno ne doprinose ni stabilnosti.

On je svom sagovorniku kazao da Srpskoj listi nije prioritet ulazak u novu Vladu Kosova, posebno ne u uslovima i atmosferi u kojoj se ne prihvata izborna volja srpskog naroda na Kosovu. Istakao je da je najveća odgovornost, za moguću institucionalnu krizu ukoliko se kojim slučaj prekrši Ustav Kosova vezano za procedure izbora nove Vlade, biti na onima koji će tu Vladu formirati, a ne na Srpskoj listi.

Govoreći o bezbednosti potpredsednik Srpske liste izrazio je bojazan zbog činjenice da postoji stalna tendencija da određeni čionici na Kosovu žele da stvore incident koji bi mogao da izazove reakciju građana na severu Kosova i Metohije i ujedno zatražio da se na takvu jednu potencijalnu opasnost obrati posebna pažnja.

Dvojica sagovornika složila su se da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine od suštinske važnosti, gde je posebno naglašeno da kao preduslov nastavku tog procesa potrebno da buduća Vlada Kosova ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH. Dejvid Kostelančik je naglasio da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od trenutnih prioriteta u spoljnoj politici SAD-a, i da niko ne treba da propusti šansu da se to pitanje reši na jedan pozitivan način, bez odugovlačenja i gubljenja vremena.

Nakon sastanka sa Dejvidom Kostelančikom, Jevtić nastavlja posetu Vašingtonu sastankom sa kongresmenom Stivom Stajversonom.

Izvor: RKM; saopštenje

Comments