Dačić: Rešenje za Kosovo nacionalni prioritet Srbije

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, rekao je danas u u obraćanju na sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu da je postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije i pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da preispitaju svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana.

Kako prenosi Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je izrazio punu podršku poštovanju principa suverenitata i političke nezavisnosti kao temeljima na kojima treba da počivaju međunarodni mir i bezbednost, kao i negovanje prijateljskih odnosa i saradnje između država.

On je rekao da je svet zasnovan na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava jedina osnova za mir i održiv razvoj. Dačić je ukazao da je Srbija na sopstvenom primeru iskusila posledice nepoštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integritet i suverentita.

Dačić je rekao da je “u skladu za rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, Kosovo autonomna pokrajina u sastavu Srbije i pod pravom Misije privremene uprave UN na Kosovu, Unmik”. Rekao je da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, u isto vreme brani i međunarodno pravo, Povelju Ujedinjenih nacija, vrhovni autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

“Postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije je nacionalni prioritet Republike Srbije. Smatramo da se do trajnog i održivog rešenja može doći jedino dijalogom, kompromisom, kao i poštovanjem i implementacijom dogovorenog”, rekao je Dačić.

On je rekao da se Srbija protivi nametanju unilateralnih, protivpravnih postupaka i zbog toga što oni ne doprinose atmosferi podsticajnoj za dalji tok dijaloga koji je u prekidu.

“Uprkos jednostranim potezima Prištine, Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje statusa KiM koje će obezbediti trajni mir i stabilnost, a u više prilika smo pokazali spremnost da se do takvog rešenja dođe”, rekao je srpski šef diplomatije.

Izrazio je zahvalnost svim državama koje ne priznaju nezavisnost Kosova i rekao da je u poslednje dve godine, “poštujući argumentaciju Srbije” ukupno 15 država povuklo odluku o priznavanju Kosova, naglašavajući da Srbija jako ceni taj postupak.

Pozvao je sve države koje su priznale Kosovo da razmotre svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana, ne samo za Srbiju i Balkan već i za druge zemlje regiona i sveta, da povuku priznanje i daju šansu dijalogu i postizanju rešenja u okvirima međunarodnog prava i u skladu sa rezolucijom 1244. Dačić je rekao da Srbija visoko ceni saradnju koju ostvaruje sa Pokretom nesvrstanih i da je ponosna na istorijske i prijateljske veze sa tim državama koje želi da nastavi da produbljuje.

On je podsetio da je bivša Jugoslavija bila osnivač Pokreta nesvrstanih, kao i da je prvi samit održan u Beogradu 1961. godine.

Dačić je rekao da Srbija snažno podržava multilateralizam ocenjujući da samo zajedničkim naporima i međusobnom saradnjom zemlje mogu da se uspešno suoče sa globalnim pretnjama i izazovima kao što su terorizam i klimatske promene i da iskoriste sve potencijale tehnološkog i naučnog napretka i ubrzaju razvoj.

“Značaj poštovanja multilateralnih principa i međunarodnog prava potvrđen je i na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koja je ranije ovog meseca održana u Beogradu, uz učešće preko 150 delegacija nacionalnih parlamenata i oko 2000 učesnika iz čitavog sveta”,

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još