• Početna>
  • Vesti>

Amaterskom pozorištu Janićije Popović specijalno priznanje na ovogodišnjem FEDRAS-u u Malom Crniću

Amatersko pozorište “Janićije Popović” Doma kulture “Gračanica” na Festivalu dramskih amatera sela Srbije – FEDRAS–u Malom Crniću za predstavu „Ničija deca“ odlukom žirija dobilo „Specijalnu nagradu za potresno svedočenje kosovske stvarnosti i kolektivnu igru za tekst „Ničija deca“ Mihaila Laptoševića.

„Najpre želim da čestitam deci na nagradi da se zavalim žiriju i publici. Ovo je izuzetan uspeh, prvo za našu decu koja su na scenu donela sebe i svoje životne priče. Ona su odrasla sa tim pričama, a u pozorištu – su svojim talentom – sve to pretvorila u umetnost. Mislim da je to put ličnog oslobođenja od traumatičnog konteksta i fini način da se prevaziđe svaka vrsta ograničenja i nametnutog preživljavanja. Treba još jednom podvući da je talenat iznad svega, ali i da igra definiše i određuje kvalitet naših života“ – rekao je reditelj predstave Mihailo Laptošević.

Pobednik ovogodišnjeg FEDRAS-a je amatersko pozorište „Vožd – Mišar“ iz Šapca sa predstavom „Laža i paralaža“.

Druga nagrada pripala je amaterskom pozorištu iz Starog Kostolca za predstavu „Karolina Nojber“ po tekstu Nebojše Romčevića, a treću nagradu ponela je predstava „Protuve piju čaj“ Teatra Resava iz Despotovca.

Ovogodišnji FEDRAS 48 po redu trajao je od 14. do 22. oktobra 2019. godine i okupio je pozorišne ansamble iz Malog Crnića, Krnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Kostolca, Despotovca, Gračanice, Šapca, Banatskog Karađorđeva, Petrovca na Mlavi i Sivca

Pokrovitelj predstave i odlaska na FEDRAS AP „Janićije Popović“ je Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još