Vučić: Problem što Albanci ne žele da čuju ništa što je stvarni kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za “Sputnjik” najavio novi susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju 4. decembra. Istakao je i da devetog maja sledeće godine planira da ponovo učestvuje u vojnoj paradi i Besmrtnom puku na Danu pobede u Moskvi. Poručuje da se zalaže za kompromis sa Albancima ali da je to teško. Kaže i da će Beograd imati snage da zaštiti Srbe od pogroma.

Aleksandar Vučić je rekao da će je prošli put upravo na obeležavanju Dana pobede u Moskvi odabrao specijalno oruđe za Srbiju, objavljeno je na sajtu Sputnjika.

“Dok sam pre godinu i po dana gledao vojnu paradu u Moskvi sa predsednikom Putinom, on je izdvojio nešto i posavetovao me: ‘Vidite, Aleksandre, to može da vam pomogne u odbrani zemlje!’ I tada smo to oružje ili oruđe izabrali za Srbiju”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li Srbija kupuje protivraketni sistem “pancir” rekao je da ne želi da govroi o tim stvarima ali da je od Rusije već kupljeno nešto što nije za potcenjivanje.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, predsednik je rekao da sedam godina sluša kako je nekome obećao nezavisno Kosovo ali da niko ne može da kaže ime nijednog čoveka kome je to obećao.

Dodaje da ga nazivaju izdajnikom jer je vratio Srbiju na Kosovo i jer nije dozvolio da policija na severu bude većinski albanska, što nije prihvatio tačku 14 Briselskog sporazuma da Kosovo uđe u UN.

“Izdajnik sam, iako nisam ja prebacio rešavanje kosovskog pitanja iz UN u EU 2009. godine. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio pitanje 2010. na onako šeprtljast i idiotski način o legitimnosti kosovske nezavisnosti kao što su drugi postavili. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio granicu na Jarinju i Brnjaku 2011. godine, nego neko drugi. Dakle, u čemu se sastoji izdaja osim u njihovoj halabuci i vici?”, upitao je predsednik.

Istakao je da dogovor moraju da postignu oni koji moraju da urede svoju budućnost.

“Dogovor u kome niko ne bi bio srećan do kraja. Ali, tog dogovora nema i neće ga ni biti. Srpske nežne uši bi volele da uvek čuju ono što im se sviđa, iako to nije blizu realnosti. Ali, nije u tome problem. Problem je što Albanci ne žele da čuju ništa što je stvarni kompromis. I konačno, sve što se danas Srbiji nudi sa Zapada nije nikakav kompromis”, rekao je predsednik.

“Vodili smo politiku kao slobodna i nezavisna zemlja” 

Navodi da mu je savest mirna i da se bori za svoj narod, kao i da nijednu odluku nije doneo pod pritiskom.

“Nisam puštao teroriste iz zatvora niti sam odustajao od obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja. Vodili smo politiku kao slobodna i nezavisna zemlja, i to ćemo nastaviti. Problem je što druga strana zna da hoće nezavisno Kosovo, a mi često samo znamo šta nećemo, ali ne i šta hoćemo. Voleli bismo negde da ucrtamo kao svoj i Kačanik, u kome nema nijednog Srbina, a to je najznačajnije mesto za regrutaciju tzv. Islamske države u Evropi. Ucrtali bismo ga kao svoje, iako ni u perspektivi nijedan Srbin neće poželeti da živi tamo i nikome ništa ne znači. Samo se mnogi prave da nam je i Kačanik mnogo važan i da ne mogu da izgovore ovu jeres koju ja izgovaram”, rekao je Vučić.

Naveo je da se plaši međunarodnih konferencija, ali da bi, kada bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike sile. 

“Zalažem se za to da razgovaramo sa Albancima i da pokušamo da dođemo do kompromisa. Očigledno da je to teško. Čujemo sad i laži o trovanju Albanaca posle izbora na Kosovu. Insistiraću na istrazi o tom navodnom trovanju. Posle svaka tri dana ću im ponoviti pitanje: završiste li istragu? A naravno da su se neki razboleli zbog pobede Srpske liste, koja neće da se odrekne srpskog imena i prezimena”, rekao je predsednik.

Na pitanje da li ima mehanizme da zaštiti Srbe, rekao je: “Uvek ćemo imati snage da zaštitimo Srbe od pogroma i od onoga što su doživeli devedesetih i 2004. godine”.

“Ozbiljan sam kad to govorim, ne zato što imam neke planove ili pretim. Ali, nećemo dozvoliti da nam neko ubija i proteruje narod. Ne možemo više dopustiti da se neko iživljava nad našim narodom”, rekao je Vučić.

Kada je reč o poseti ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, ističe da je ona prošle mnogo bolje nego što je očekivao.

“Dometi posete mnogo su veći. Potvrdili smo saradnju, iskreno prijateljstvo i najviši stepen poverenja koji imamo jedni u druge. Dogovorili smo mnogo konkretnih projekata”, objasnio je Vučić.

Vučić za “Standard”: Obe strane moraju izgubiti kako bi nastala vin-vin situacija

Aleksandar Vučić je dao intervju i za bečki dnevnik Standard. U intervjuu je isključio mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama i dodao da je malo verovatno da će Beograd uopšte priznati Kosovo, iako kaže da je od SAD čuo da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje, preneo je Tanjug.

Upitan da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje.

“Međutim želimo da vidimo šta oni (prištinski pregovarači) kažu i zašto nešto kažu. Naravno želimo da čujemo i šta EU ima da kaže. Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila”, objasnio je on.

Vučić je kazao da je ideja EU bio model sporazuma dve Nemačke, bez formalnog priznavanja od strane Beograda, što bi, naravno, kako konstatuje, bilo jednostavnije za Srbiju.

Upitan da li, ukoliko dođe do priznanja Kosova od strane Beograda, to moglo da usledi u postojećim granicama, Vučić je kazao: “Mogu vam reći, da to gotovo apsolutno isključujem”.

Na dodatno pitanje da li to znači da bi se to moglo učiniti samo promenom granica ili razmenom teritorija on je odgovorio da ne zna šta će se desiti.

“Nije veoma verovatno da ćemo priznati Kosovo. Ne mislim da će se to dogoditi, ali ne možemo zatvoriti vrata dijalogu. Obe strane moraju izgubiti, kako bi nastala vin-vin situacija. Ne može biti da jedna strana dobije sve – priznanje, našu teritoriju i naše ljude. Šta bi mi dobili ? Moguće članstvo u EU za deset godina? I ko bi nam to garantovao? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnih pregovora”, upitao je Vučić.

Izvor RTS

Comments