Srpska lista: Kurti izjavama o Trepči priziva rat, međunarodni akteri da reaguju

Povodom poslednje izjave lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija koji kaže da bi Trepča -sever trebalo da se ujedini sa Trepčom-jug u jedinstvenu korporaciju i dodaje da je prisustvo Srbije na Kosovu problem, iz Srpske liste poručuju da srpski narod to nikada neće dopustiti.

“Srpski narod na Kosovu i Metohiji i Srpska lista nikada neće dozvoliti realizaciju antisrpskih, protivzakonitih i opasnih namera Prištine i prizivanje ratnih sukoba, te ćemo zajedno sa našim građanima pružiti najodlučniji otpor ovakvim aktivnostima uvek i na svakom koraku, a u cilju zaštite prava i interesa srpskog naroda” navodi se u saopštenju.

Iz Srpska lista zahtevaju od Evropske unije, SAD, UNMIK, KFOR, Kvinte, ali i svih ostalih međunarodnih aktera da najhitnije i najoštrije osude najave Aljbina Kurtija kojima najavljuje “protivpravno i nasilno otimanje Trepče i ujedinjenje Severne i Južne Mitrovice čime se najdirektnije prizivaju ratnih sukobi sa nesagledivim posledicama po mir na Kosovu i Metohiji, ali i celom zapadnom Balkanu.”

“Namera da se silom realizuju velikoalbanske ideje kojima Kurti teži je nesumnjivo u moru protivzakonitih inicijativa i predloga Aljbina Kurtija najgora, i ukoliko se međunarodna zajednica na njih ogluši danas, možda će za pozive na mir za par nedelja biti kasno. Potrebno je da sve međunarodne misije na Kosmetu preuzmu preventivne mere kojima bi poslali jasne poruke da ugrožavanje opstanka srpskog naroda ne sme biti ugrožena usled bolesnih ambicija velikoalbanskih promotera. Predugo traje ćutanje međunarodnih predstavnika na seriju zapaljivih izjava iz Prištine, a koje izazivaju zabrinutost kod svih građana, posebno Srba na Kosovu i Metohiji” stoji u daljem tekstu saopštenja.

Podsetimo, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da je prisustvo Srbije i dalje problem na severu Kosova i da će buduća vlada kojom bude rukovodio iskoreniti to, da će sarađivati sa lokalnim Srbima koji, kako je naveo, trpe homogenost Srbije u tom regionu Kosova.

„Moramo institucionalno da budemo prisutni na severu Kosova, da služimo svim stanovnicima, bilo da su Srbi ili Albanci”, rekao je Kurti u intervju za Gazetu Tribuna i naglasio da “Trepča Sever” i “Trepča Jug” treba se ujedine.

“Mislim da će se i Mitrovica ujediniti, u Trepču nije ulagala Priština i naša vlada, već Srbija. To se ne bi smelo ponoviti“ poručio je Kurti.

„U opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra takođe će biti kosovskih institucija, prisustvo tamo nije problem problem je prisustvo Srbije” ocenio je Kurti.

On je rekao da kosovske institucije moraju da se bave “tim snagama Srbije” radeći sa lokalnim Srbima.

Kurti je rekao da će na sastanku sa premijerom Albanije Edijem Ramom dogovoriti saradnju “kao nikada pre toga”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments