Dačić: Zlatno doba za Prištinu je prošlo, “Kosovo” je mrtvo slovo na papiru

Zlatno doba za Prištinu je prošlo, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a na opasku kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Zajednica srpskih opština “mrtvo slovo na papiru” odgovara da je “takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru”, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li je dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju odgovor na američko nametanje u dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je za TV Prva rekao da nije, i da je ta poseta davno dogovorena.

“Ona je rezultat toga da Srbija i Rusija mnogo pažnje posvećuju važnim datumima iz naše istorije, kao što je oslobođenje Beograda. Ove godine je mini jubilej, 75 godina od oslobođenja Beograda. Tim povodom je ova poseta. Ona je samo kontinuitet naše strateške saradnje”, precizirao je Dačić.

Dačić je podsetio i da predstoji sastanak predsednika dve zemlje Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, kao i njegov sastanak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, s kojim se, kako je naveo, čuo telefonom dva dana pre početka Generalne skupštine Interpola.

Dačić je rekao da je Lavrov ”jasno iskazao podršku Srbiji” i zahvalio mu na podršci Rusije prema pitanju Kosova.

“Dok je Srbija jaka, dok se bori za svoje interese i ima ovakav pristup, jednostrani akti Kosova više nigde ne mogu da prođu. To kod njih izaziva bes. Zato su ljuti, ekstremni. Oni su navikli da im sve prolazi, ali zlatno doba za Prištinu je prošlo”, poručio je Dačić.

Komentarišući to što je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao da je Zajednica srpskih opština “mrtvo slovo na papiru” Dačić je rekao da je “takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru” podsetivši da više od polovine zemalja UN ne priznaje nezavinost Kosovo i da Priština ne može da sakupi ni 70 glasova na raznim međunarodnim forumima.

“Kurti je do sada bio u opoziciji, kad ste u opoziciji lako je da govorite o svemu. Kada dođete na vlast, morate da imate jedan održivi pristup svim problemima. Ako je tako kao što kaže, ako nema Zajednice srpskih opština, onda nema ni Briselskog sporazuma, i onda Srbija treba da prouči šta to za nas znači”, naveo je Dačić.

On je dodao i da je na srpskoj sceni bilo nekih političara, koji su trenutno u opoziciji, a koji su, obraćajući se domaćoj javnosti, oštro govorili, a suprotno postupali u razgovoru sa stranim diplomatama.

“Tako i Kurti, svima obećava da će ukinuti takse, da će biti konstruktivan, da će biti u dijalogu itd. Čekamo da se formira vlada, a nakon toga videćemo da li postoje preduslovi za nastavak dijaloga”, poručio je Dačić.

Povodom najave Kurtija da će ukinuti takse, da traži reciprocitet u odnosima sa Beogradom i da je pominjana čak i ratna odšteta, Dačić je rekao da su to sve gluposti i da bi, da je bilo pravde, Kurti bio u zatvoru.

Podsetivši na probleme između Severne Irske i Republike Irske oko Bregzita, Dačić je rekao da se ne suočava samo Srbja sa problemima teritorijalnog integriteta i suvereniteta, već ceo svet.

“Sve to podrazumeva da mora da postoji određeni pritisak kako bi se Priština dovela u red da bude spremna da razgovara. Ako ne želi, nema problema, mi ćemo nastaviti s našim političkim aktivnostima. Oni treba da shvate jednu stvar, a to je da sve manje država u svetu podržava Kosovo”, poručio je Dačić.

Izvor Tanjug

Comments