Bocan-Harčenko: Situacija na Kosovu ozbiljna

Ambasador Ruske Federecije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je situacija na Kosovu i Metohiji posle izbora ozbiljna, zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

Tražićemo i tražimo odgovarajuće reakcije Evropske unije i Kfora, jer je očigledno da Priština nastavlja sa pritiscima na srpski narod koji tamo živi, rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko na svečanoj sednici Skupštine grada Jagodine povodom 75. godina od oslobođenja ovog grada od nacista u Drugom svetskom ratu.

Aleksandar Bocan Harčenko i Dragan Marković Palma

Aleksandar Bocan Harčenko i Dragan Marković Palma

“Čitava situacija nakon izbora na Kosovu pokazuje da postoji zabrinjavajući trend i da su priče zapadnih partnera, koji su više puta govorili da će situacija biti bolja posle izbora, samo prazna priča. Bez stvarnog pritiska na Prištinu, to su zaista samo prazne reči koje nemaju nikakav osnov”, istakao je ruski ambasador.

Ponovio je da je ruski stav isti i da Rusija i Srbija imaju dobru spoljnopolitičku saradnju i saradnju u međunarodnim institucijama, što dokazuje i ovo što se dogodilo u Interpolu.

“Što se tiče naših bilateralnih odnosa oni su poznati, oni su na visokom novo i kvalitetni su. Na tako visokom da takve nikada nismo imali. Redovno razmenjujemo mišljenja na najvišem vrhu”, rekao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je odbornike i goste svečane sednice podsetio da će Beograd u subotu posetiti predsednik Vlade Rusije Dimitrij Medvedev, “a za iduću godinu, kada se obeležava 75 godina pobede nad fašizmom, prvi koji je dobio poziv za proslavu (u Moskvi) je predsednik Srbije Aleksandar Vučić”.

Pre te proslave, u decembru će Vučić sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom imati susret na kome će biti reči “o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu”.

Bocan-Harčenko je dodao da Rusija i Srbija imaju niz projekata “od strateškog značaja” i spomenuo gasovod “Turski tok”, izgradnju železničke infrastrukture, ali je ukazao i na brojne mogućnosti koje nisu iskorišćene.

Izrazio je, kako je rekao, “veliko zadovoljstvo” što je u Jagodini i ocenio da postoje brojne oblasti u kojima Jagodina i Rusija mogu sarađivati i biti partneri.

Čestitajući Dan grada, ruski ambasador istakao da je oslobađanje od fašizma “zajednička istorija, zajednička borba, grobovi i spomenici su simboli zajedničke borbe u Drugom svetskog ratu protiv fašizma”.

“Naši borci su rame uz rame vodili borbe protiv fašizma. Moramo i dalje zajedno, nastavićemo borbu, ali diplomatski i verujem da nećemo izgubiti. Istrajaćemo u ovoj borbi, a imamo i zajednički stav protiv prekrajanja istorije, pretvaranja zločinaca u heroje”, rekao je Bocan-Harčneko.

Svečanom sednicom u Jagodini predsedavao je predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma, a pre svečane sednice Bocan-Harčenko i delegacije Skupštine grada i SUBNOR-a položile su vence na Spomenik partizanima u Aleji nosilaca “Partizanske spomenice” na Gradskom groblju, Spomen kosturnicu 1.170 vojnika podoficira i oficira Crvene armije u Spomen parku Rusko groblje, na Spomenik srpskim ratnicima u svim ratovima u centru grada i na Skveru omladine.

Ruski ambasador je, u pratnji domaćina Dragana Markovića, posetio i Muzej voštanih figura u Jagodini u kome se nalazi i voštana figura predsednika Rusije Vladimira Putina.

Izvor RTS

Comments