“Zeri”: Nova vlada bez Srpske liste je nemoguća

Nova prištinska vlada ne može da bude formirana bez Srpske liste, koja je osvojila najviše glasova na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima, i Aljbin Kurti će morati tu stranku da uvrsti u svoj kabinet, piše prištinski “Zeri”.

Aljbin Kurti je, naime, ranije rekao da predstavnici Srpske liste neće biti deo njegove vlade, a u međuvremenu je već razgovarao sa Nenadom Rašićem iz srpske koalicije Sloboda.

Ukoliko bi hteo da u vladu uvede Srbe iz neke druge stranke, prema kosovskom ustavu, piše Zeri, Kurti će morati da dobije odobrenje stranke koja predstavlja ovu zajednicu u parlamentu, a to je, napominju, u ovom slučaju Srpska lista.

Ukoliko bi odlučio da u vladu ipak uvede nekog Srbina van Srpske liste, to znači da bi za to obavezno morao da dobije saglasnost Srpske liste, koja je na izborima osvojila svih deset poslaničkih mesta.

“Čak i eksperti za politička pitanja kažu da je izbegavanje Srpske liste u vladi nemoguće i da će Kurti biti obavezan da Srpsku listu uvrsti u novu vladu”, precizira Zeri.

List podseća da se u tački 3, član 96. kosovskog ustava jasno precizira raspodela ministarstava manjinskim zajednicama.

“U slučaju da vlada ima 12 ministarstava biće najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan ministar iz bilo koje druge nevećinske zajednice na Kosovu. Ako u vladi bude više od 12 ministara, u tom slučaju ona će imati trećeg ministra, koji će predstavljati jednu od nevećinskih zajednica na Kosovu”, piše u ustavu, preneo je Zeri.

Izvor: TV Most / Tanjug / Zeri

Comments

Pročitaj još