• Početna>
  • Vesti>

Mondoloni: Pariz spreman da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine

Bivši francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je danas da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen što pre i poručio je da je njegova država spremna da pomogne u tom procesu i organizuje sastanak u Parizu, ukoliko će to biti od pomoći, nakon što se formira Vlada u Prištini.

“Želimo da organizujemo sastanak, zajedno sa Nemačkom, ako to može da uzbrza proces”, rekao je Mondoloni na panelu “Održiva rešenja za Zapadni Balkan” na Devetom Beogradskom bezbednosnom forumu.

On je ocenio da je, po tom pitanju, mnogo toga postignuto, ali je naglasio da dijalog mora da se nastavi.

Mondoloni, koji je i direktor Direkcije za kontinentalnu Evropu u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova, naveo je da proces mora i da se ubrza i naglasio da Francuska u potpunosti podržava posredovanje EU u dijalogu.

On je dodao da veruje da će šef evropske diplomatije Žozep Borel uskoro u moći da preduzme punu odgovornost u tom procesu.

A taj proces, smatra Mondoloni, treba da bude koordinisan sa SAD.

Govoreći o evropskoj perspektivi Balkana, Mondoloni je rekao da Francuska gleda na Balkan kao na važan region i da želi da bude još više prisutna u njemu, ističući da njegova zemlja „definitivno vidi budućnost regiona u EU“.

„Nema sumnje u to“, rekao je Mondoloni dodajući da EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana.

Nakon što je Francuska stavila veto na početak pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Mondoloni je rekao da zemlje kandidati moraju da ispune sve kriterijume, a da Albanija i Severna Makedonija moraju još mnogo toga da urade.

On je ipak, istakao da Franuska prepoznaje dostignuća tih zemalja, poput potpisivanja Prespanskog sporazuma.

Mondoloni je, takođe, ukazao na potrebu reforme unutar EU.

Podsetio je da je predsednik Francuske Emanuel Makron u julu u Beogradu ukazao na dva procesa koja se odvijaju paralelno – reforme unutar zemalja kandidata i reforme unutar same EU, kako bi ona bila funkcionalnija.

„Dobro je biti deo kluba, ali još bolje biti deo kluba koji je funkcionalan“, rekao je Mondololni.

On je, stoga, poručio da vrata EU nisu zatvorena, ali da je potrebno da se ispune kriterijumi i da se reformiše procedure i politika proširenja kako bi zemlje mogle da imaju nadu da će od procesa pristupanja imati koristi i konkretne rezultate.

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još