• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Kada će EU da reaguje na “trovanje”, a Britanija na slikanje s Kurtijem uz zastavu Albanije

Beograd, 3. marta 2017.- Premijer Srbije Aleksandar Vucic govori na konferenciji za novinare nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapitao je juče predstavnike EU kada će reagovati na slučaj lažnog “trovanja na nacionalnoj osnovi” i reći nešto kako bi zaštitili Srbe na Kosovu od beskrupuloznih laži, prenosi Tanjug. On je ukazao i na slučaj slikanja britanskog ambasadora u Prištini i Aljbina Kurtija uz zastavu Albanije.

“Video sam juče izjavu da su pomno pratili sva dešavanja po pitanju koverti i trovanja, iako su prištinski lekari potvrdili da nema toksičnih elemenata i trovanja niti nešto slično. A, pri tom su držali zaključane članove Centralne izborne komisije srpske nacionalnosti po kafićima i otimali dokumenta i lagali ceo svet kako su Srbi teroristi i nekoga truju”, rekao je Vučić novinarima.

“Pitam EU i Kocijančić kada će reagovati nakon tog ”budnog praćenja i motrenja”, o kojem su govorili, i da li će reći nešto da bi Srbija i Srbi bili zaštićeni od takvih beskrupuloznih laži”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, njegovo drugo pitanje je za predstavnike Velike Britanije – da li će i u ubuduće prihvatiti da na zvaničan susret odu sa nekim od predstavnika bilo koje zemlje, a da između njih stoji zastava treće suverene države?

“Kao što je sada na sastanku sa Kurtijem iza britanskog ambasadora i Kurtija bila zastava države Albanije. Da li bi prihvatili tako da da se slikaju i da objave svoju fotografiju sa Dodikom, a da iza bude ne zastava BiH i Srpske, već neke treće države? Odgovor bi bio negativan i to govori dovoljno o principijelnosti”.

Vučić ističe da će iz učtivosti sačekati odgovor i na lažno trovanje na nacionalnoj osnovi i na drugo pitanje.

“To me podseća na devedesete godine. Sve to rade na KiM sa ciljem da se ukinu Srbi i da budu samo oni poslušni Srbi. Kao sto smo i mi pravili gluposti sa lojalnim Albancima devedesetih. Sada oni ponavljaju iste greške i hvala im na tome”, naglasio je Vučić.

Dodaje i da je mislio da je Kurti kandidat za premijera Kosova, a ne Albanije.

“Vidim da stranci prihvataju da je on kandidat za premijera Albanije. Kako se to dogodilo i kada se ta promena u politici velikih sila desila”, zapitao je Vučić.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još