U Gračanici počela izgradnja novog vodovoda

U Gračanici je danas počela realizacija jednog od najvećeg projekta – izgradnja potpuno novog vodovoda. Radove je ozvaničio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Projekat u vrednosti od pet miliona evra ralizuje se u saradnji sa Ministarstvom finansija Austrije i Ministarstvom finansija Kosova i Opštinom Gračanica. Za implementaciju projekta zadužena je austrijska firma „Tirol“ i kompanija OSTAP.

Početak radova ozvaničio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, zajedno sa predstavnicima austrijskih preduzeća. Prema njegovim rečima ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata, koji će meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca obezbediti zdravu pijaću vodu.

„Danas je počela izgradnja nove vodovodne mreže za Gračanicu, Novi Badovac i Sušicu, a uporedo se grade još dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu. Ovaj projekat omogućila je Vlada Austrije, koja je odobrila kredit i koji će biti vraćen od strane Ministarstva finansije u Prištini. Do sada smo imali velikih problema sa vodosnabdevanjem i verujem da će u budućnosti biti bolje i da će meštani biti zadovoljni“, kazao je Popović.

Predsednik Popović je podsetio da je juče sa Regionalnom kompanijom „Vodovod“ potpisan sporazum za izgradnju nove zgrade vodovoda čime će se poboljšati usluge. On je istakao da će sa tom kompanijom uskoro početi izgradnja vodovodne mreže u Skulanevu, Radevu i Lepini.

Viši savetnik u kompaniji OSTAP Milovan Moskaljov meštanima Gračanice čestitao je početak izgradnje novog vovovoda.

„Konačno smo dočekali ovaj dan i sada kada smo krenuli neće biti zastoja. Planiramo da projekat bude završen za dve godine. Nadam se da će građani biti srećni i zadovoljni. Zahvaljujem se predsedniku Popoviću jer bez njega i njegovog truda ova priča ne bi još bila gotova“, kazao je Moskaljov.

Govoreći o tehničkim detaljima, direktor urbanizma Dejan Jovanović je kazao da projekat predviđa izgradnju primarne i sekundarne mreže, pumpne stanice i rezervoare.

„Dužina primarne mreže iznosi 31 km, a sekundarne 17 km. Osim instalacije novih cevi, biće izgrađene pumpne stanice i rezervoari. Mreža će ići od fabrike vode na Padalištu, s obzirom da se vodosnabdevanje vrši iz Gračaničkog jezera. Novi vodovod zameniće mrežu staru preko pedeset godina i azbesne cevi, koje nam stvaraju velike troškove i oštećenja na infrastrukturi. Garancija za nove cevi je od 50 do 100 godina“, kazao je Jovanović.

Glavni izvođač radova biće austrijska firma „Tirol“, preko kompanije OSTAP.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još