IFIMES: Dijalog Beograda i Prištine doživeo fijasko

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, u delu analize „Zapadni Balkan 2019: Gura li EU države Zapadnog Balkana u ‘zagrljaj’ Rusije?“ između ostalog navodi i da je dijalog između Beograda i Prištine, koji je vodila EU kao posrednik, doživeo fijasko.

Institut navodi da poslednjih desetak godina otkako je region Zapadnog Balkana prepušten na brigu EU nisu zabeleženi značajniji pomaci.

Kako ocenjuju iz IFIMESA zbog takvog delovanja EU, države poput Rusije, Kine i Turske ojačale su svoju prisutnost i uticaj u region, a samim tim izazvale i povratak SAD na Balkan.

Analitičari smatraju, kažu iz Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, da je zbog kredibiliteta EU od izuzetne važnosti da se zemlje Zapadnog Balkana spasu od „zagrljaja“ Rusije, Kine i Turske, tako što će se u Briselu dodeliti datum za početak pregovora sa EU Severnoj Makedoniji i Albaniji, kao i ubrzanim radom na okončanju dijalog između Beograda i Prištine potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma.

Izvor Kosovoonline

Comments

Pročitaj još