“Bez predrasuda i spekulacija rešiti pitanje trovanja zvaničnika CIK-a”

Prištinski Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda tražio je da se “bez predrasuda i spekulacija” istraže navodi o trovanju zvaničnika CIK-a.

Odbor je u saopštenju pozvao političke stranke na Kosovu da ne iznose preuranjene ocene i da sačekaju rezultate analiza Nacionalnog instituta za javno zdravlje i istraga Kosovske policije i Državnog tužilaštva, kao “jedinih nadležnih institucija” koje mogu potvrditi ili odbaciti te sumnje.

“Svako drugo pogrešno predstavljanje bilo koje strane smatra se spekulacijom jer nije zasnovano na činjenicama. Ne treba dozvoliti da ovaj slučaj dobije političku konotaciju i zato pozivamo stranke da se suzdrže od procena i nalaza o pitanju koje je van njihove nadležnosti i da sačekaju ishod istrage i laboratorijske i toksikološke analize, koje ne traju duže od 4-5 dana”, stoji u saopštenju.

Odbor je ocenio da je u slučaju da se analizama potvrdi da je došlo do trovanja, “poznato ko je te koverte poslao na Kosovo i gde treba tražiti odgovorne”.

Dodaje se da proces glasanja za srpske predstavnike u Skupštini Kosova treba ponoviti jer je kako se navodi, na kosovske Srbe vršen pritisak da glasaju za Srpsku listu.

“Uprkos upozorenjima zasnovanim na tvrdnjama stranaka kosovskih Srba da su izloženi neviđenom nasilju, otpuštanju sa posla i pretnjama da će im biti oduzeta pomoć, ni međunarodne ni domaće institucije nisu preduzele nijednu akciju da zaštite glasanje i stvore jednake uslove za sve”, stoji u saopštenju.

Prethodno su prištinski mediji javili da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije.

Prištinska agencija Kosovapress prenela je izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin, Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

“Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodređeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri”, rekao je Šujaku.

Izvor Tanjug/B92

Comments