Priština: Danas protest zbog dodele Nobelove nagrade Handkeu

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodeli austrijskom piscu, Peteru Handkeu, izazvala je brojne kontroverze. Polemika već danima ne jenjava, a u Prištini se, kako piše agencija Kosovapress, u ponedeljak očekuje i protest protiv ove odluke.

U Prištini je Handke predstavljen i viđen kao „obožavalac Slobodana Miloševića“, „podržavalac balkanskog kasapina“, o čemu se već danima može čitati na društvenim mrežama, u kosovskim medijima, uključujući i karikature, a ima i kosovskih zvaničnika koji na taj način javno izražavaju ovaj stav.

„Komitet za dodelu Nobelove nagrade odlučio je da nagradi Petera Handkea – čoveka koji je glorifikovao Miloševića poznatog kao ‘Balkanski kasapin’ i podržavao njegov genocidni režim, ovogodišnjom nagradom za književnost“, bila je reakcija kosovske ambasadorke u Americi, Vljore Čitaku.

Handke je sa druge strane, u široj srpskoj javnosti, viđen kao jedan od retkih svetski poznatih zapadnoevropskih intelektualaca koji javno podržava Srbe, a pre svega kao neko ko se snažno protivio bombardovanju Srbije 1999, kada je iz protesta vratio nemačku književnu nagradu „Georg-Bihner“, tada u vrednosti od 10.000 nemačkih maraka.

U kratkom tonskom intervjuu za RTS, na pitanje kako se oseća nakon dobijanja Nobelove nagrade, kazao je  – „Dirnut sam, bio sam dirnut i zadovoljan sam, to je moje osećanje“, dok je na pitanje da li je očekivao nagradu, kazao: „Ne, zaista ne. Zbog Jugoslavije, vi ste krivi, da li me razumete?“

Javnosti u Srbiji poručio je da nema drugu poruku osim da popiju čašu vina s njim, te da će doći u Beograd ponovo u novembru, nakon posete ovog marta.

Prozapadna javnost nije imala mnogo razumevanja za Handkeove simpatije prema Srbima, a posebno mu je zamereno to što je 1996. godine posetio Radovana Karadžića na Palama, a 2006. i grob Slobodana Miloševića. 

Takođe, Handke je među Srbima na KiM-u, pre svega na jugu, poznat kao dobrotvor i prijatelj, posebno Velike Hoče, koju je u dva navrata pomogao i sa ukupno 100000 evra.

U Prištini je, međutim, za ponedeljak najavljen protest zbog nagrade čuvenom austrijskom piscu koji je nagrađivan sa najvećim nagradama do sada, za književnost i pozorište.

Kosovski režiser, Ben Apoloni (Ben Apolloni), izjavio je za Kosova press, da će se u ponedeljak u 11 časova isped Švedske ambasade u Prištini održati protest u cilju povlačenja odluke o dodeli Nobelove nagrade za književnost 2019.

Iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka saopšteno je da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer se u statutima Nobelove fondacije ne spominje takva mogućnost.

Izvor:  KOSOVAPRESS, KOSSEV

Foto:
Francois Mori/​AP/​dpa , Zeit Online

Comments