Sudija Marinković: Kurti se spremao za rat protiv Srbije

Lider pokreta Smoopredeljenje i kandidat za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti 1999. nije krio koliko mrzi Srbe, a govorio je da se za rat protiv Srbije spremao još od 1991. godine, kaže sudija Danica Marinković, koja je u vreme kada je bila sudija Okružnog suda u Prištini saslušavala Kurtija i vodila istrage protiv “najvećih favorita” prošlonedeljnih izbora na KiM.

“Aljbin Kurti nije stigao da okrvavi ruke jer je uhapšen na vreme. Da nije, verovatno bi uspeo da organizuje mrežu gerile među Albancima u Prištini tokom rata 1999,” rekla je Marinkovićeva za današnje “Večernje novosti”.

Ona se priseća da joj je Kurti tokom saslušanja 2000. godine na besprekornom srpskom izdiktirao sva mesta na KiM gde se u ime štaba OVK, kao prevodilac i savetnik Adema Demaćija, “oca” OVK, sretao s predstavnicima Međunarodne zajednice.

“Tvrdio je i da je kontakt sa teroristima OVK prekinuo 1999. posle Rambujea, nezadovoljan ”mekim” pristupom Zapada prema Srbiji”, navodi Danica Marinković.

Ona je upozorila i da tu izjavu Kurtija iz istražnog postupka ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je bilo jasno da je, kada je uhapšen 1999. godine, pokušao da uspostavi albansku gerilsku mrežu u gradovima na KiM.

Izvor: TANJUG

Comments