• Početna>
  • Vesti>

Kosovski mediji: Glasovi iz Srbije izazvali alergijske reakcije kod službenika koji prebrojavaju glasove

Proces prebrojavanja glasova koji su pristigli iz Srbije počeo je jutros, ali je ubrzo obustavljen zbog „mirisa“ iz koverata, koji je navodno izazvao alergijske reakcije na koži lica i ruku osoba koje broje glasove, javlja prištinski Kallxo. Kosovska policija i hitna služba stigli na lice mesta

Službenici CIK-a koji su navodno otrovani nepoznatom supstancom koja se nalazila u kovertama sa glasovima koji su stigli iz Srbije, upućeni su u prištinski KBC na lečenje, piše KOssev portal.

Kosovska policija je u međuvremenu stigla u KBC i ne dozvoljava pristup inficiranim osobama.

Prema navodima posmatrača nevladine organizacije Germia, Špetima Šujakua , inficirane osobe su prebačene na infektivno odeljenje.

„Ja lično nisam imao problema, ali 6 radnika su, nakon što su postupili po uputstvima koje su dobili u porodičnom medicinskom centru, prebačeni na Odeljenje infektivnoh bolesti. I preostale radnike koji su bili na licu mesta sada pregledaju u urgentnom centru“, rekao je on, prenosi Koha.

S druge strane, nema zvanične potvrde o tome kako je došlo do toga da veći broj službenika CIK-a iskusi alergijsku reakciju tokom brojanja glasova.

Kako je za Kohu izjavio portparol Kosovske policije, Daut Hodža, policija je dobila informacije, ali nije iznosio dalje detalje o uzrocima, upućujući novinare na CIK i zdravstvene institucije.

Glasovi raseljenih iz Srbije koji su dovezeni na Kosovo nekoliko dana izazivaju kontroverzu u kosovskoj javnosti. Najpre je prištinska Koha javila da je prevoz glasova na teritoriju Kosova, od glasača koji su se registrovali da na kosovskim izborima glasaju putem pošte, urađen u organizaciji MUP-a Srbije, te da se sumnja u određene manipulacije sa tim glasovima.

Tema glasova putem pošte koji su dovezeni na Kosovo, bila je juče tema i na sastanku CIK-a, ali kako su mediji javili, odluka u vezi sa ovim glasovima nije bila doneta.

Bez obzira na medijske izveštaje ovih dana, Gazeta Express je javila da jutros ipak počelo prebrojavanje oko 3.000 glasova glasača koji su se prijavili da putem pošte glasaju na kosovskim izborima, a koji su iz Srbije.

Ipak, prema najnovijim informacijama Gazete Express, preko 26 osoba koje prebrojavaju glasove su „otrovane“, zbog čega je proces prebrojavanja glasova obustavljen.

„Imamo oko 26 službenika koji su otrovani i imaju alergijske reakcije na rukama i licu. Alergijska reakcija se pojavila nakon što smo dobili jutros koverte. Imamo 5 kutija“, rekao je za Gazetu Express Besnik Bužala, iz Centra za usluge glasača.

Protiv prihvatanja glasova preko pošte pristiglih iz Srbije, pobunila se juče i nevladina organizacija Germin. Navode da, to što glasovi iz Srbije preko pošte stižu organizovano, predstavlja dupli standard u odnosu na glasove građana iz dijaspore koji individualno plaćaju poštarinu. Imali su i drugih tehničkih zamerki.

„Sve koverte su istih boja, istog oblika. Tako da postoje sumnje tu, zatim, činjenica da je sve te glasove na Kosovo dovezla jedna osoba, predstavlja dupli standard. S jedne strane, ne prihvataju se glasovi naših migranata koji su kasno stigli, a prihvatamo 3.700 glasova iz Srbije koji su stigli u petak i koji su u potpuno istim paketima i u istom formatu“, rekla je predstavnica ove nevladine organizacije, Liza Gaši, prenosi Indeksonline.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još