Dačić: Uz ispunjenje preduslova nastavak dijaloga

Potrebno je da se ispune određeni preduslovi da bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, koji može da se odmrzne ukoliko se ukinu takse, a nikakvi drugi uslovi ili nove teme sa tim nemaju veze, izjavio je večeras ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Komentarišući dolazak specijalnog izaslanika Bele kuće Ričarda Grenela u Beograd, koji želi da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine i dođe do rešenja nekom vrstom razgraničenja, Dačić je rekao da nije protiv toga ukoliko postoji želja druge strane za kompromisom, ali da je to samo jedna ideja.

Dačić je naglasio da dijalog može da se odmrzne ukoliko se ukinu takse, a da sa tim nemaju veze nikakvi drugi uslovi ili nove teme.

On je dodao i da su mu u Vašingtonu rekli da je Priština problem i da zato međunarodni predstavnici ne dolaze u Srbiju da vrše pritisak samo na srpsku stranu.

Prema njegovim rečima, povlačenje taksi na srpsku robu i aktivnosti za povlačenje priznanja i protivljenje učlanjenju Kosova u razne organizacije, koje neki povezuju, nemaju veze jedno s drugim.

Dačić je istakao da Srbija neće odustati od lobiranja za povlačenje priznanja, osim ako bi Kosovo stavilo moratorijum na svoje lobiranje za dobijanje priznanja i učlanjenje u međunarodne organizacije, a nije želeo da navede niti jednu od najavljenih pet zemalja koje će povući priznanje Kosova, ukazujući da bi na te zemlje mogao da se vrši pritisak.

Takođe, on kaže i da je Rusija izrazila spremnost da učestvuje u dijalogu ako se širi format, ali, kako dodaje, format dijaloga se ne širi i ostaje između dve strane uz posredovanje EU.

Ukazao je da se iduće nedelje održava sastanak Interpola u Santijagu i da su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i on održali brifing sa stranim ambasadorima, onim čije zemlje bi mogle da budu na srpskoj strani i molili ih da glasaju protiv prijema Kosova.

„Ne zato što se mi inatimo sa Kosovom, oni ne žele da postanu član da bi sarađivali u borbi protiv kriminala, oni hoće da budu članica ravnopravna sa drugim da pokažu da su država“, zaključio je Dači.

Izvor: N1

Comments

Pročitaj još