Parlamentarci Srbije i Bundestaga: Nastaviti dijalog BG i PR

Skupštine Srbije i predstavnici nemačkog Bundestaga složili su se na sastanku u Beogradu da je izuzetno bitno da se dijalog između BG i PR nastavi.

Bitno je da se nastavi kako ne bi ostala situacija zamrznutog konflikta, saopšteno je iz skupštine.

U razgovoru sa delegacijom Pododbora za civilnu prevenciju kriza, upravljanje konfliktima i integrisano delovanje nemačkog Bundestaga, zamenica predsednika Odbora Dubravka Filipovski istakla je da je neophodno dijalogom i kompromisom doći do održivog rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, uz poštovanje medjunarodnog prava.

Članovi Odbora su na jučerašnjem sastanku ukazali sagovornicima da je Srbija ispunila sve svoje obaveze predviđene Briselskim sporazumom, za razliku od Prištine, i izrazili očekivanje da Nemačka i ostale države razumeju poziciju Beograda.

Predsednik Pododbora, koji deluje unutar Odbora za spoljne poslove Bundestaga, Otmar fon Holc, istakao je interesovanje članova Pododbora za situaciju na Zapadnom Balkanu, naročito za pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

Nemački parlamentarci su ukazali i da je veoma važno da se očuva evropska perspektiva država Zapadnog Balkana, jer je vizija da jednog dana sve države ovog regiona budu članice EU, čime će nestati i konflikti među njima.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, Filipovski je istakla članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da Srbija sprovodi sveobuhvatne reforme i da je do sada otvorila 17 od 35 pregovaračkih poglavlja, kao i da su dva privremeno zatvorena.

Imajući u vidu trenutnu situaciju u EU, ona je istakla da bi bilo izuzetno bitno da se proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana i proces reformi unutar same EU odvijaju istovremeno.

Srbija je usmerena i na očuvanje regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, navela je Filipovski, ističući i da Nemačka pruža značajnu podršku saradnji država Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces, čiji je inicijator.

Prema njenim rečima, svaki susret sa kolegama parlamentarcima iz Bundestaga otvara nove mogućnosti za dodatno produbljivanje saradnje i bilateralnih odnosa naše dve zemlje.

Ona je istakla da Srbija i Nemačka imaju razvijene odnose i da se kontinuirani dijalog kroz otvorenu razmenu mišljenja vodi na visokom i najvišem nivou.

Filipovski je navela i da 55.000 građana Srbije radi u nemačkim kompanijama koje su otvorene u Srbiji.

Pored Filipovski, sastanku su prisustvovali i članovi Odbora Ljiljana Malušić, Dušica Stojković i Nemanja Radojević, navedeno je u saopštenju.

Izvor Tanjug/B92

Comments