UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da reaguju zbog ometanja novinara da izveštavaju sa Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je poslalo pismo međunarodnim novinarskim organizacijama u kojem traži da reaguju zbog pritvaranje ekipe Radio Beograda u policijskoj stanici u južnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i zadržavanja televizijske ekipe Pink i agencije Tanjug na administrativnom prelazu Jarinje.

„UNS vas poziva da reagujete i podržite naš protest za zaštitu kolega i njihovog prava na slobodu kretanja i izveštavanja“, navodi se u pismu Međunarodnoj i Evropskoj federaciji novinara (IFJ i EFJ), Reporterima bez granica (RSF), Medijskoj organizaciji jugoistočne Evrope (SEEMO) i Evropskom centru za slobodu štampe i medija (ECPMF).

U pismu UNS međunarodne novinarske organizacije obaveštava da je u petak, 4. oktobra četvoročlanu ekipu Radio Beograda kosovska policija zaustavila, pretresla službeno vozilo Radio-televizije Srbije (RTS), a da su da su muški deo ekipe pretresli kao kriminalce sa rukama na automobilu.

„Posle šest sati ekipa je puštena na slobodu, uz napomenu da treba da se vrati u Severnu Kosovsku Mitrovicu, jer nije bezbedno da ide ka Gračanici gde su se prvobitno uputili, iako toga dana nije bilo nikakvih incidenata i opasnosti na putu od Mitrovice ka Prištini i Gračanici“, navodi se u pismu UNS-a.

Dodaje se i da je istog dana tročlana ekipa televizije Pink i petočlana agencije Tanjug koje su krenule na Kosovo da izveštavaju o izborima, bez objašnjenja zadržane dva sata na administrativnom prelazu Jarinje.

U pismu UNS-a podseća se i da je pre tri nedelje ekipa RTS-a na putu za Severnu Kosovsku Mitrovicu zadržana 25 sati na administrativnom prelazu Jarinje, iako su blagovremeno podneli dokumentaciju koja je neophodna za ulazak na teritoriju Kosova.

Izvor UNS

Comments