• Početna>
  • Vesti>

Stranke kažnjene sa oko 360.000 evra zbog kršenja izbornih pravila

Komisija za žalbe i prigovore izrekla je političkim subjektima i strankama na Kosovu kazne u visini od oko 360.000 evra, zbog kršenja različitih zakona tokom predizborne kampanje i za vreme trajanja izborne tišine.

Mul Desku, šef Sekretarijata za izborne žalbe i prigovore, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je 13 političkih subjekata novčano kažnjeno do dana održavanja nedeljnih izbora, 6. oktobra.

„Do sada je u vezi sa pritužbama na predizbornu fazu izborne kampanje, izborne ćutnje i izbornog dana, ukupno primljeno 269 žalbi.Ukupan iznos novčanih kazni izrečen svim političkim subjektima, iznosi oko 359.500 evra”, rekao je on.

Te kazne uključuju novčano kažnjavanje trinaest političkih subjekata, rekao je Desku.

Među kažnjenima su tri največe kosovske partije Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova i Samoopredeljenje, a zbog kršenja zakona sankcionisani su i Srpska lista, Samostalna liberalna stranka, Pokret za Goru i druge. 

Desku je kazao da je razlog za novčane kazne tokom kampanje bio postavljanje bilborda na javnim površinama, upotreba dece u kampanji, pritisak na birače da glasaju za određeni politički subjekt, upotreba javne funkcije za sticanje glasova, upotreba govora mržnje, objavljivanje propagandnog materijala na javnim putevima.

“Dok su, u smislu kršenja izborne tišine, to uglavnom bili: upotreba društvenih mreža, postojanje propagandnog materijala u radijusu manjem od 100 metara  od biračkih mesta, SMS poruke, telefonski pozivi za glasanje, pozivi za glasanje na Fejsbuku, emitovanje spota za političko oglašavanje, upotreba fotografija na društvenim medijima tokom izborne tišine i drugo” navodi Desku.

Komisija za žalbe i prigovore na izborima (ECAP), na današnjoj sednici, razmotrila je žalbe koje su podnele DPK, DSK i koalicija NISMA-ANK-PD, kojima su tražili od CIK-a da se ponovno prebroje svi glasački listići na svim biračkim mestima i donela je odluku da se gore navedene žalbe odbace kao neprihvatljive.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još