Jevtić: Formiranje kosovske vlade nije moguće bez Srpske liste

Bez razgovora sa Srpskom listom u bilo kakvoj opciji formiranje nove kosovske vlade je nemoguće, to kaže Ustav Kosova i zakoni, rekao je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić i naglasio da je srpski narod jasno rekao da ostaje čvrst i jedinstven uz svoju državu Srbiju.

 “Ako govorimo o Albancimna poruka onima koji su nekoliko decenija bili na vlasti je – nismo zadovoljni sa vašim radom, hoćemo nove ljude, posebno što su i partija Aljbina Kurtija i partija Ise Mustafe bile u opoziciji u prošlom sazivu parlamenta”, pojasnio je Jevtić za RTS.

On smatra da je nezadovoljstvo očigledno i da se ono izrazilo kroz izborni proces. Dva dana posle izbora na Kosovu cifre su jasne, pobednici takođe.

Jevtić je ocenio “da je vrlo važno to što je Srpska lista osvojila svih 10 mandata”.

“To znači da nismo ostavili prostor bilo kome od albanskih lidera da trguje sa onim što negde jesu interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je Jevtić.

Dodao je da je pratio izbornu noć, kada su izlazili rezultati i da je video veliko nezadovoljstvo određenih albanskih analitičara zbog ubedljive pobede Srpske liste.

“I zato je bilo važno da mi u velikom procentu pobedimo kako ne bi dozvolili da se pojave neki Srbi koji ne bi radili ništa drugo osim slušali šta im ovi govore”, rekao je Jevtić.

Podvukao je da bez razgovora sa Srpskom listom u bilo kakvoj opciji formiranje nove vlade Kosova je nemoguće, to kaže Ustav Kosova i zakoni.

Komentarišuću izjavu Aljbina Kurtija koji kaže da će biti predstavnika Srba u Vladi, ali ne predstavnika Srpske liste jer to nije, kako kaže, stranka, već predstavlja državu, Jevtić je rekao “to govori šta bi želeo ali jedno je šta Albanci žele a drugio je ono što stoji u zakonima”.

“U Ustavu član 96 stoji da predstavnik Srba u Vladi Kosova će biti izabran većinom predstavnika te zajednice kosovskoj skupštiini. Tu nema rasprave. To što govori Kurti da će uzeti ne znam kog Srbina to je kao da ćemo mi reći da nećemo da Kurti bude premijer nego ćemo uzeti nekog drugog – prosto je to nemoguće”, istako je Jevtić.

Jevtić smatra da ukoliko Kurti želi da zaista bude predsednik kosovske vlade, on mora da uvaži činjenicu da je Srpska lista pobedila.

“Sačekaćemo konačne rezultate, nije velika razlika između prve i druge stranke u ovom trenutku, putem pošte glasovi nisu izbrojani. Mada se pretpostavlja da je većina glasova koji su došli putem pošte za Samoopredeljenje”, zaključio je Jevtić.

Izvor: RTS

Comments