• Početna>
  • Vesti>

Simić: Pobeda SL ojačala pregovaračku poziciju Beograda

Pobeda Srpske liste i osvajanje svih deset poslaničkih mandata u kosovskom parlamentu ojačaće pregovaračku poziciju Beograda u dijalogu sa Prištinom, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Slavko Simić i poručio da će ce se Srpska lista jednako boriti za prava Srba na KiM, bez obzira na to ko bude na čelu nove Vlade u Prištini.

Simić je rekao da će se poslanici Srpske liste u kosovskom parlamentu suprotstaviti svakom zakonu, amandmanu, sporazumu i svakom procesu koji je uperen protiv srpskog naroda na KiM.

”Nikada nećemo odustati, bez obzira ko bude glavni politički činilac u Prištini, da li Aljbin Kurti ili Vjosa Osmani, da se borimo za naša prava i slobodu, ravnopravnost i budućnost naše dece na KiM”, rekao je Simić za “Tanjug”.

Upitan kako će to što je partija Aljbina Kurtija, prema preliminarnim rezultatima, osvojila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM, uticati na dalji tok pregovora Beograda i Prištine, Simić kaže da među albanskim liderima nema velike razlike i da svi isto misle srpskom narodu.

”Oni na svakog Srbina gledaju isto. Ne očekujem da će Kurti biti teži za saradnju nego što su bili neki drugi. Treba sačekati konačne rezultate ovih izbora i kako će se odvijati situacija u Prištini”, navodi Simić.

Upitan da li vidi Srpsku listu u novoj Vladi u Prištini, naglašava da je pozicija Srpske liste ”kristalno jasna” i da nijednu odluku neće doneti bez konsultacija sa državnim vrhom Srbije.

Simić je ocenio da je ove izbore obeležila brutalna kampanja protiv Srpske liste, srpskog naroda i države Srbije.

Kako je rekao, “Priština i deo međunarodne zajednice pokušali su da stvore prostor za legitimitet svojim poslušnicima” i nisu birali sredstva, ni način, da napadaju Srpsku listu i srpsko jedinstvo.

Simić kaže da je srpski narod na KiM na jučerašnjim izborima pokazao nesalomivo jedinstvo i slogu i da je uz državu Srbiju, kao i da je Srpska lista, konačno, u svoje čvrste, snažne ruke uzela svih 10 mandata koji pripadaju srpskom narodu u parlamentu.

”Konačno, srpski narod ima deset poslaničkih ”vojnika” koji će, zajedno sa državom Srbijom, predsednikom Vučićem i srpskim narodom, mudro i pametno kreirati politički život i negovati naše političko jedinstvo, koje smo mukotrpno stekli na prostoru KiM, i svi zajedno se boriti za našu budućnost i opstanak”, navodi Simić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još