• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD-a: SAD izdvojile 5 miliona dolara za pomoć u uništavanju konvencionalnog oružja na Kosovu

Ambasada SAD-a u Prištini saopštila je danas da su Sjedinjene Američke Države izdvojile dodatnih 5 miliona dolara za čišćenje kasetne municije i ostalih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na Kosovu.

Iz ambasade ističu da je predviđeno da se ova akcija sprovede tokom četiri godine (2020-2023) i očekuje se da će ova pomoć vratiti najmanje 4.298.442 kvadratnih metara kosovskog zemljišta izloženog opasnosti.

“Ovo je najveći pojedinačni finansijski doprinos Sjedinjenih Američkih Država uništavanju konvencionalnog oružja na Kosovu od kada su SAD započele svoj program na Kosovu 1996. Ova finansijska sredstva će se odnositi na mesta koja su veoma kontaminirana kasetnom municijom i ostalim eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata  što će naposletku dovesti do toga da nacionalne vlasti sopstvenim nacionalnim kapacitetima rade na rešavanju preostale površine kontaminirane minama” ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je američki program uništavanja konvencionalnog oružja je u periodu od 1996. do 2019. uložio više od 9,7 miliona dolara za podršku u naporima Kosova da rešava nasleđenu kasetnu municiju i ostala eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

“SAD su od oktobra 2016. do juna 2019. godine omogućile da se 3.254.566 kvadratnih metara zemljišta vrati nazad stanovnicima Kosova. Sjedinjene Američke Države će doprineti tome da se od oktobra 2016. godine do kraja 2020. godine vrati najmanje 4.288.561 kvadratnih metara zemlje” dodaje se.

Program Sjedinjenih Američkih Država za konvencionalno oružje na Kosovu sprovodi HALO Trust i Pomoć norveškog naroda (NPA) uz podršku Kosovskog centra za uklanjanje mina.   

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još