Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu

Na Kosovu su danas održani prevremeni parlamentarni izbori , a prema prvim podacima Centralne izborne komisije objavljenim neposredno nakon zatvaranja biračkih mesta, izlaznost iznosi 44% biračkog tela.

Na izborima je učestvovalo 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice.

Pravo glasa imalo je 1.937.869 građana, a za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, borilo se se 25 političkih subjekata, od toga 20 stranaka, 4 koalicije i jedan nezavisni kandidat, odnosno ukupno 1.067 kandidata za poslanike.

Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Tokom izbornog dana, angažovano je bilo 100 tužilaca, a o bezbednosti u četiri opštine na severu Kosova, brinulo je 650 policajaca.

Izbore su nadgledali lokalni i međunarodni posmatrači, dok je OEBS pružao tehničku podršku u opštinama na severu Kosova.

Prema podacima koalicije nevladinih organizacija “Demokratija na delu” (DnD), koja je akreditovana za posmatranje izbora, na severu Kosova pravo glasa je imalo oko 58 hiljada glasača i oni su glasati na ukupno 86 biračkih mesta.

Kosovska Mitrovica je imala 27 biračkih mesta, Zubin Potok 15, Zvečan 13 i Leposavić 31 biračko mesto.

U severnom delu Kosovske Mitrovice je otvoreno 27 biračkih mesta, u okviru sedam biračkih centara – OŠ “Sveti Sava” (12), Srednja tehnička škola “Mihailo Petrović Alas”(8), Medicinska škola (1), Mikronaselje (2), privatna kuća u Kolašinskoj ulici (1), privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala u ulici Olivera Ivanovića (2) i istureno odeljenje OŠ “Sv. Sava” u Suvom Dolu (1).

22:25 – CIK: 62% obrađenog materijala, vodi Samoopredeljenje

Prema do sada prebrojanih 62% glasova birača, Samoopredeljenje vodi sa 25,56 odsto osvojenih glasova, prenosi RTK poslednje podetke saopštene iz CIK-a.

Sledi DSK sa 25,37 odsto, DPK je treća izborna lista sa 21,81 odsto osvojenih glasova.

Prema ovim podacima, Srpska lista osvojila je 5,80% ukupnog broja glasova ili 36.321 glas.

21:40Predsednik Srbije Aleksandar Vucic se obratio javnosti i saopštio prve rezultate izbora

Predsednik Vucić je rekao večeras u javnom obraćanju da je već sigurno da Srpska lista ima pobedu i da će imati značajna mesta u kosovskom parlamentu.Rekao je da je imao mnogo puta pobedu ali da mu je ova na ovim izborima posebno vazna.

“Moram da se osvrnem na današnje hapšenje i kažem da sve što je urađeno u predhodnim nedeljama i mesecima ,činjeno je sa željom da se Srpska lista uništi i da se pronađu podobni Srbi koji ne žele da imaju bilo kakve veze sa Beogradom već oni Srbi koji će ne svojim i interesima i interesima svoga naroda već interesima Tačija i Kurtija.

“Želim da vas obavestim da su izborni rezultati i za mene neočekivanii da budem sasvim otvoren i iskren ovo mi je od svih pobeda koje sam imao i u kojima sam učestvovao najdraža pobeda do sada,yato što su ovi izbori održani u ubedljivo najtežim uslovima.Nažalost mnogi su hteli da sruše sve ono što je imalo veze sa beogradom jer je to za njih maligno , ali na žalost bezuspešno.Jasno vam je dakle da je Srpska lista odnela najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji.Nikada do sada na Kosovu i Metohiji nije odnela ubedljiviju pobedu ni na najveću izlaznost.Mogu da vam saopštim rezultat iz Kosovske Mitrovice, gde je 100 posto obrađen izborni materijal. Srpska lista je dobila 7.118 glasova,SLS 34 glasa,Koalicija “Sloboda” 53 glasa i stranka Jablanovića 55 glasova.To je u procentima pobeda od 98,07% u Kosovskoj Mitrovici.

Slično je u još nekim sredinama gde je obrađen deo izbornog materijala,u svim mestima je Srpska lista dobila više od 90 % glasova.U Velikoj Hoči i Goraždevcu,Obiliću,Štrpcu ,Klokotu,Srbici,Orahovcu,Partešu,Gnjilanu….

Srbi su pokazali ogromnu zrelost ,kaže predsednik Srbije i zato im dugujem veliku zahvalnost,jer su se ponašali onako kako je trebalo ujedinili se kada je bilo najpotrebnije,uprkos svim pritiscima pokazali da mogu da budu zajedno i jedinstveni,da dobro razumeju svoju državu i šta je to što im drugi žele. Srbi su ovako glasali jer su hteli da pokažu svoju ljubav prema otadžbini,prema Srbiji.To nikada neće moći da im oduzme.Ovo je samo još jedna obaveza više da nastavimo da se borimo za naš narod na Kosovu, rekao je predsednik Vučić. Poželeo je sreću i poručio građanima Kosova da proslave večeras zasluženo ne ugrožavajući nikoga

21:15 – U 21 i 30 predsednik Srbije o izborima na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti povodom prvih rezultata izbora za novi kosovski parlamentarni saziv. Obraćanje Vučića najavljeno je za 21 i 30.

21:00 – Preliminarni rezultati CIK-a: DSK vodi, Srpskoj listi 14,3% glasova

Prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije Kosova, objavljenim na osnovu 14 odsto obrađenih glasova, Demokratski savez Kosova vodi sa 22,11 odsto osvojenih glasova, na drugom mestu hje Demokratska Partija Kosova sa 20,79, dok je na trećem mestu Pokret Samoopredeljenje sa osvojenih 17,79 odsto glasova.

Prema ovim podacima, Srpska lista osvojila je 14,3 odsto glasova, Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije partije osvojila je 13,62 odsto glasova, dok je koalicija NISMA i Alijansa za Novo Kosovo dobila 5,05.

Samostalna liberalna stranka je prema prvim preliminarnom rezultatima CIK osvojila 0,38 odsto glasova, Koalicija Sloboda 0,08, a Partija kosovskih Srba 0,06.

20:10 – CIK: Prebrojavanje glasova u toku, počeo rok za žalbe

Šefica Centralne izborne komisije Valjdete Daka saopštila je na konferenciji za štampu da su sva biračka mesta zatvorena, i da je počelo prebrojavanje glasova. “Na osnovu informacija opštinskih izbornih komisija, biračka mesta su zatvorena, a brojanje glasačkih listića je počelo” izjavila je Daka a prenosi prištinska Koha.

Daka je iskoristila priliku da pozove članove komisija da budu oprezni pri prebrojavanju glasova, kako bi, kako je rekla, volja građana Kosova bila ispoštovana do kraja.

Daka je rekla da je rok za podnošenje žalbi Panelu za žalbe i prigovore u vezi sa procesom glasanja počeo u 19 sati.

Na izborima je 44 odsto građana iskoristilo svoje pravo glasa. Prema podacima CIK-a, više od 810.000 građana  je glasalo. 

19:30 – Izjave i očekivanja kandidata i političkih predstavnika Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da  su ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Rakić je neposredno nakon što je glasao u biračkom centru u STŠ „M. P. Alas“ u Kosovskoj Mitrtovici izjavio novinarima da je upravo zato od velike važnosti masovni odziv srpskog naroda , kako bi pokazao rešenost i neustrašivost u nameri da ostanu i opstanu na svojim ognjištima.

„Vidite kako to izgleda kada Srbija zove, od rane zore, građani su masovno krenuli ka biračkim mestima da daju glas listi kojoj veruju“ rekao je Rakić.

On je izrazio uverenje da će Srpska lista osvojiti svih deset mandata u kosovskom Parlamentu.

Upitan po čemu su ovi izbori „odlučujući“  i zašto se oni razlikuju od izbora održanih pre dve godine, Rakić je odgovorio da je više razloga za to.

„Navešću samo jedan. Sve političke partije iz Prištine su svoju kampanju započele upravo ovde u južnom delu Kosovske Mitrovice pod sloganom „Ujedinjenje Mitrovice“, a mi koji živimo ovde znamo šta to znači. U južnom delu nema Srba i ujedinjenje znači proterivanje srpskog naroda sa ovih prostora“ rekao je Rakić i istakao još teži položaj srpskog naroda u enklavama širom Kosova i Metohije.

„Oni takođe zavise od svoje države Srbije jer Srbija obezbeđuje oko 40.000 plata za taj narod i ako se desi da Srpska lista ne osvoji svih deset mandata, može se destiti da dođe do proterivanja  tog naroda sa tih područja južno od reke Ibar“ naglasio je Rakić.

Predsednik Srpske liste je izrazio nepoverenje prema međunarodnim posmatračima i izrazio bojazan da bi moglo da bude i malverzacija.

Kandidat Srpske liste za poslanika u Skupštini Kosova Igor Simić  zahvalio je danas svim građanima koji su se odazvali pozivu Srbije, glasali za Srpsku listu i time kako je rekao „sačuvali pupčanu vrpcu između srpskog naroda koji živi na KiM i države Srbije“.

„Apsolutno verujemo u sabornost, jedinstvo i slogu srpskog naroda i verujemo u pobedu Srpske liste i to u pobedu koja znači deset od deset mesta u kosovskom Parlamentu jer je to jedini garant za ostanak i opstanak Srba na KiM“ poručio je Simić i izrazio zadovoljstvo što je mnoštvo raseljenih lica danas ipak glasalo, tako što je doputovalo na KiM kako bi ispunilo svoju građansku  dužnost.

Kandidat  Srpske liste za poslanika Ivan Todosijević izjavio je nakon što je glasao u biračkom centru OŠ „Vuk Karadžić“ u Zvečanu da očekuje ubedljivu pobedu Srpske i svih deset mandata.

„To je jedini način da sačuvamo snagu i jačinu i daćemo podršku i našoj državi Srbiji i našem pregovaračkom timu u daljem procesu pregovora sa institucijama u Prištini“ poručio je Todosijević.

U istom biračkom centru, jutros je glaso i gradonačelnik Zvečana Vučina Janković takođe kaže da očekuje apsolutnu pobedu Srpske koja podrazumeva sva raspoloživa poslanička mesta.

“To je jedina garancija opstanka našeg naroda na KiM i jedina politička opcija koja ima čvrste veze sa državom Srbijom” rekao je Janković.

Prvi na listi koalicije „Sloboda“ i lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić, poručio je jutros posle glasanja u Gračanici da je „nakon antikampanje, danas konačno kraj torture koja poslednjih mesec i po dana primenjuje nad kosovskim Srbima“.

„Mislim da smo, nažalost, u ovom momentu dotakli dno tih ljudskih međusrpskih odnosa koji se demonstriraju u zadnjih mesec i po dana“, rekao je Rašić i dodao da je paradoks i to što su „srpski predsednik i ministar odbrane ponavljali da će oni koji ne glasaju za Srpsku listu izgubiti pravo na penzije, obrazovanje i plate u srpskim institucijama na Kosovu“.

Rašić je još jednom ponovio stav „da je protiv bilo kakvog razgraničenja“.

Predsednik Samostalne liberalne Stranke Slobodan Petrović, izjavio je danas da su na pojedinim biralištima, pre svega u opštini Štrpce i delom u Gračanici, uočeni takozvani pratioci, odnosno ljudi koji idu pored birača sugerišući za koga treba da glasaju. Petrović je u obraćanju medijima rekao da se nada dobrim izbornim rezultatima i osvajanju čak četiri mandata u budućem sastavu Skupštine Kosova.

19:10 – Završeno glasanje, biračka mesta zatvorena na vreme u 19h, izlaznost na Kosovu 44%

Birališta na Kosovu ztvorena su nešto posle 19h. Prema podacima o izlaznosti koje je objavila Centralna izborna komisija, na izborima je glasalo 44% građana sa pravom glasa.

Kada je reč o opštinama, najveća izlaznost zabeležena je u Obiliću – 60%,slede Zubin Potok – 57% i Priština – 56%. U Opštini Severna Mitrovica na glasanje je izašlo 45% glasača, a u Opštini Južna Mitrovica 42%.

Birački centar STŠ “Mihajlo Petropvić Alas”, Kosovska MItrovica, ztvaranje

18: 50 – Gazeta Express: Privedene sve osobe u Đakovici

Tužiteljka Mane Sulja (Mane Syla) potvrdila je za televiziju T7 da su dve osobe uhapšene u Đakovici zbog kršenja izbornih pravila.

„Jedna osoba je uhapšena zbog fotografisanja glasačkog listića, dok je u drugom slučaju u pitanju napad. To se desilo oko 6 časova“, rekla je Sulja., prenosi KoSSev.

18.49 – Prizren: Privedeni zbog fotografisanja glasačkog listića

Policija Kosova u Prizrenu je saopštila da je privela sedam lica zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić, javlja Radio slobodna Evropa.

Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 časova i pokrenut slučaj “ugrožavanja tajnosti glasanja”.

Druga dvojica oslobođena su po redovnoj proceduri.

18:45 Ambasadori Nemačke i Francuske sa direktorom Kosovske policije obišli izborni centar u severnom delu K. Mitrovice

Direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj obišao je, zajedno sa ambasadorima Nemačke i Francuske Kristijanom Heldom i Mari-Kristin Butel, jedan od izbornih centara u severnom delu Kosovske Mitrovice, piše Tanjug.

Kako je saopštila kosovska policija na svojoj Fejsbuk stranici, Ćaljaj je sa ambasadorima prethodno obišao severnu regionalnu direkciju u Kosovskoj Mitrovici i upoznao se sa sprovođenjem operativnog plana za izborni dan.

17:34 Demokratija na delu: Identifikovana 83 slučaja fotografisanja glasanja

dnd

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu, koja prati proces glasanja izbora na Kosovu, objavila je da je do 13 časova bilo 83 slučaja fotografisanja sa glasanja na 53 biračka mesta, i navela da je do ovog časa prijavljen 31 slučaj, prenosi Gazeta Ekspres.

15:40 -CIK – Izlaznost u srpskim sredinama dobra, najviše njih glasalo u Štrpcu, najmanje u Partešu

Prema podacima Centralne izborne komisije do 15 časova u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 33,43% ukupno upisanih birača. Najveća izlaznost zabeležena je u Štrpcu gde je do tog vremena izlaznost 42,64% . Odmah za Štrpcem je Novo Brdo sa 39,84%, a onda Zvečan sa 39,34%. Do 15 časova u Leposaviću je svoje pravo glasa iskoristilo 37,69 % glasača. UU Zubinom Potoku glasalo je 37,51% birača. Za Gračanicu se čekaju podaci sa još četiri izborna mesta. Za sad je izlaznost ovde oko 34%. U Ranilugu je 35,75%, Klokotu je 33,67 %. Parteš sa izlaznošću od 31,85 je i dalje sredina u kojoj je zabeležena najmanja izlaznost što se tiče sredina nastanjenim većinski srpskim stanovništvom.

15:30 – Kosnet: Ponosan gledajući kosovske izbore

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet objavio je na Tviteru ,a prenela je RSE , kako su tim Ambasade i on sam posmatrali izbore danas širom Kosova.

“Osećam se ponosno gledajući kako Kosovo pravi svoj izbor ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti”, naveo je Kosnet.

15:13 – Interno raseljeni Srbi glasali

Veliki broj interno raseljenih osoba glasao je danas na prevremenim parlamentranim izborima na Kosovu i Metohiji, a došli su organizovano autobusima, iz više gradova u centralnoj Srbiji, kako bi ostvarili svoje glasačko pravo, javlja Tanjug.

Potpredsednik Srpske liste i kandidat za poslanika u kosovskom parlamentu Igor Simić rekao je ranije danas da je više hiljada interno raseljenih Srba autobusima došlo na KiM da glasa.

14:20 – Nenad Rašić glasao u Gračanici

Nosilac liste koalicije „Sloboda“ i kandidat za premijera Kosova Nenad Rašić glasao je na biračkom mestu broj 7 u glasačkom centru u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici.

Rašić je na biračko mesto došao sam u 12 časova.

Prethodno je, u pratnji supruge, u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici glasao i aktuelni predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

Na biračkom mestu u Lapljem Selu glasao je kandidat za poslanika i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović.

Na tri biračka mesta na biračkom  centru u OŠ “Miladin Mitić u Lapljem Selu, pravo glasa ima 2101 birač.

14:00 – Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je posetila biračko mesto u OŠ “Sveti Sava”

“Danas je veoma bitan dan za Kosovo kao i za demokratiju i ovim izbornim procesom će se pokazati ko će ući u kosovski parlament i ko će u budućnosti formirati vladu. U svojstvu posmatrača Evropske Unije i u svojstvu posmatrača ovih izbora na Kosovu, došla sam u posetu ovom delu Kosova, a otići ću i u druge delove Kosova i posmatrati izborni proces” rekla je Apostolova.

“Ovim putem bih pozvala građane Kosova da izađu i glasaju. Ovo je dan kada svi građani Kosova treba da odluče kakva će im budućnost biti, ko će činiti rukovodstvo i ko će ih predvoditi” dodala je.

“Ovo je esencijalno ljudsko pravo koje svi treba da iskoriste i ovo se dešava jednom u nekoliko godina tako da je ovo šansa za sve da izađu i glasaju. Koliko čujem i kako istraživanja kažu izlaznost je veća nego 2017. godine, ali ponavljam, nemojte da propustite priliku, mladi i stari, svi treba da glasaju. Ono što se videlo na ovom biračkom mestu je da je sve u najboljem redu i sve protiče u skladu sa zakonom ali mi imamo posmatračku misiju i eksperte koji prate ove izbore i eksperte koji će nakon 48 sati izaći sa izveštajem i znati tačne detalje kako je sam izborni proces tekao” istakla je Apostolova.

13:29 – Jan Bratu obilazi biračka mesta u biračkom centru STŠ”Mihajlo Petrović Alas”

Šef misije OEBS-a na Kosovu , obilazi biračka mesta i razgovara sa članovima izborne komisije.

“Informacija koju smo dobili od kolega iz OEBS-a sa severa Kosova je da izborni proces protiče sasvim glatko, smireno i mirno. Izlaznost je prilično velika, veća nego na izborima održanim 2017. godine, tako da mislim da je to veliko unapređenje. Nema nekih većih problema. Postoje usaglašenosti sa propisima i ljudi glasaju, što je dobro” rekao je Bratu.

“Povratna informacija je da proces teče glatko. Moram da pohvalim izbornu komisiju, odradili su izvanredan posao i kao što smo već rekli, vremenom se popravljaju. U tehničkom smislu, izborni procesi se poboljšavaju kako vreme prolazi. Nisam zapazio neke nepravilnosti ali moje kolege su zabeležile ne tako značajan broj. Te nepravilnosti su zabeležene, prijavljene ali ne vidim da su pravilnosti problem. Nekolicina ljudi je pokušala da glasa sa Unmikovim ličnim kartama, ali kao što znamo one nisu važeće, ali generalno govoreći, stvari protiču veoma dobro” istakao je Bratu.

13 :15 – Glavni posmatrač EU Viola von Kramon-Taubadel  posetgila birački centar u STŠ “M. P. Alas”

Glavni posmatrač izbora i  poslanica Evropskog parlamenta Viola von Kramon-Taubadel  posetila je danas birački centar  u STŠ „M.P.Alas“ u Kosovskoj Mitrovici.

Ona je tom prilikom napomenula da je Zakon takav da se ne može glasati ukoliko građanin ne poseduje kosovsku ličnu kartu a da je od donošenja te odluke prošlo 26 dana, što bi trebalo da bude dovvoljno za sve glasače da apliciraju za ličnu kartu i da bez problema ostvare svoje građansko pravo.  Posmatračka misija EU angažuje se tek pošto se ispostavi da licu iz neopravdanih razloga nbije omogućeno da glasa a ima urednu dokumentaciju.

„Ukoliko je bilo slučajeva  da ljudi nisu uspeli da dobiju kosovke lične karte, onda ćemo mi to istražiti, uzeti u obzir i uključiti u naš izveštaj. Odluka Suda od 9. septembra je pokazala da je odluka Centralne izboprne komisije  bila ispravna i u našem interesu je da svi ljudi koji se nalaze u biračkom spisku mogu da glasaju i mogu da upotrebe svoje pravo glasa. Dakle, mi zapravo tražimo slučajeve u kojima ljudi nisu uspeli da dobiju kosovske lične karte. Naši dugoročni posmatrači su veoma pažljivo posmatrali ceo proces i dposad  nismo imali značajan broj pritužbi. Zato smo rekli, ako postoje problemi dobijanja ličnih karti, ti ljudi treba da ulože žalbu i mi ćemo to istražiti“ rekla je von Kramon-Taubadel   i napomenula da će i ona i njejn tim tokom celog dana boraviti na severu Kosva pa će svi koji eventualno imaju  pritužbe, moći da ih kontaktiraju.

„Od 9. septembra prošlo je 26 dana u okviru kojih su ljudi mogli da apliciraju za kosovske lične karte i  nismo pronašli da su postojale značajne poteškoće po ovom pitanju i trebalo bi da svi imaju mogućnost da iskoriste svoje pravo da glasaju“dodala je  glavni posmatrač EU.

Ona je napomenula da je prema njihovoj evidenciji, izlaznost u Kosovskoj Mitrovici  veća nego u Prištini.

Na pitanje da li glasači koji se danas ovde pojave i ima ih  i u biračkom spisku a nemaju lične karte Kosova,  ne mogu da glasaju, ona odgovara potvrdno.

„ Da, tako je, takav je zakon. Ali člula sam da većina ljudi koji su se danas pojavili, imaju kosovske lične karte i uspeli su da glasaju. Ono što smo mi videli dosad jeste da  glasački proces protiče prilično glatko, izlaznost je velika i nema naznaka da ima bilo kakvih problema i nepravilnosti, razloga za zabrinutost.  Zabeležene su ssamo manje nepravilnosti“ ističe von Kramon – Taubadel.

Viola von Kramon-Taubadel (49) je član Evropskog parlamenta od 2019. godine, nemačka političarka iz redova Saveza ’90/Zelenih.

12:30 – CIK: Izlaznost do 11 sati 10 %. Najveća izlaznost u Leposaviću

Prema najnovijim podacima Centralne izborne komisije do 11 časova u Leposaviću svoje biračko pravo iskoristilo 3642 birača odnosno 20.24%, u Severnoj Mitrovici glasalo je 3653 glasača, odnosno 16,27%. U Zvečanu je glasalo 1745, odnosno18,95% od ukupnog broja upisanih u birački spisak. Najmanja izlaznost birača beleži se u Zubinom Potoku, gde je glasao svega 1121 birač, što je izraženo u procentima 13,45%.

12:15 – Glasanje albanskih kandidata

Lider NISMA i kandidat te stranke za premijera u koaliciji sa ANK i PP Fatmir Ljimaj i Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa glasali su u Prištini, javlja Zeri, prenosi Kosovo onlajn.

Lider NISMA i kandidat te stranke za premijera u koaliciji sa ANK i PP Fatmir Ljimaj glasao je u osnovnoj školi „Faik Konica”, a predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa glasao je na biračkom mestu u osnovnoj školi „Emin Duraku” u Prištini

11:27 – U Gračanici glasala Rada Trajković

Kandidat za poslanika iz redova Građanske inicijative Sloboda Rada Trajković glasala je u prepodnevnim satima na biračkom mestu u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici.

11:22 – Izlaznost do 11h na Kosovu oko 6%

Prema podacima koalicije nevladinih organizacija “Demokratija na delu”, izlaznost na prevremenim parlamentarnim izborima na celom Kosovu, do 11h iznosi oko 6% biračkog tela.

Regionalni koordinator za sever “Demokratije na delu” Dušan Radaković nam je između ostalog potvrdio da je u biračkom centru OŠ”Sveti Sava” došlo do privođenja dva člana izborne komisije

“Dva lica U.Ž i T.V su privedena danas zbog nepravilnosti tokom izbornog procesa,potvrdio je za naš program Dušan Radaković,iz “Demokratije na delu” koja učestvuje u praćenju izbornog procesa.objasnio je da se radi o tome da je osoba ženskog pola zahtevala da glasa na osnovu ekstrata kao jedinog dokumenta i da joj je to odobreno od stranesvih članova izborne komisije i pored toga što dokument nije imao fotografiju .Osoba je glaala akomisija je sve pribeležila u knjigu.Zbog žalbe,kako neformalno saznajemo, od strane posmatrača partije LDK ,obaveštena je centralna izborna komisija,oni su obavestili tužioca a tužioc je doneo je odluku da se proglasi kao neregularnost i zbog toga dva člana izborne komisije privedu u policijsku stanicu na informativni razgovor i zadržavanje 24 sata” ,rekao je Radaković.

10:40 – VOX POPULI: Očekujemo slobodu i mir, i ovo naše kosovsko pitanje mora jednom da se reši

Građani Kosovske Mitrovice očekuju da će nakon izbora kako kažu, početi da se konačno odmotava klupko i da se problemi jedan po jedan, rešavaju.

“Moraće jednom i ovo naše kosovsko pitanje da se reši. Nema druge. Ima problema, kuburimo ali nema veze. Izdržaćemo. Strpljivi smo mi, a strpljen je spašen, uvek je tako bilo” kaže naša sugrađanka.

Građani ističu i da se nadaju boljoj budućnosti, miru i slobodi jer su umorni od napetosti.

“Ja očekujem samo mir i slobodu. Glasam za svoj narod i biće dobro” optimističan je jedan stariji građanin.

Bilo je i onih koji su sa biračkih mesta otišli razočarani jer im nije dozvoljeno da svoje građansko pravo ostvare sa srpskim identifikacionim dokumentima.

“Kažu mi ne možeš da glasaš jer nemaš kosovsku ličnu kartu. Ja sam starosedelac ovde i sad ne mogu da glasam. Nije mi bilo nimalo prijatno, ali ipak kada me pitate šta očekujem, pa očekujem da bude bolje, očekujem bolju budućnost za našu decu” kaže još jedna građanka.

10:10 – Glasanje u biračkom centru OŠ “Sveti Sava”

Svih 12 biračkih mesta u biračkom centru u OŠ “Sveti Sava” otvorena su na vreme, u 7h. Glasanje protiče bez većih problema i nepravilnosti.

9:35 – U Ranilugu glasaju i raseljena lica

Na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Veljko Dugošević“ u Ranilugu glasanje je počelo jutros tačno u sedam časova, a ispred ulaza se već okupilo desetak ljudi. Do 9 sati glasanje protiče regularno.

„Izborni materijal je stigao na vreme i za sada protiče sve po planu“, kaže za RTV Puls zamenik menadžera Biračkog centra Nenad Stević.

Na dva biračka mesta u Ranilugu upisan je ukupno 1.521 birač.

Među glasačima su i interno raseljena lica koja su došla iz Vranja, Leskovca i Niša kao i drugih mesta u centralnoj Srbiji. Međutim, neki od njih nisu mogli da ostvare svoje građansko pravo jer se ne nalaze na biračkom spisku, iako imaju uredna kosovska dokumenta.

9:15 – Radakovic: Izbori za sada protiču u najboljem redu

“Otvorena su sva biračka mesta na vreme ,nema informacija o nepravilnostima ili problemima , bar za sada, kaže Dušan Radaković, regionalni koordinator koalicije nevladinih organizacijaiz “Demokratija na delu” koja prati ove izbore, pored ostalih posmatrača.

“Pokušavali su birači, ali nije moguće da glasaju sa drugim dokumentima osim kosovskim ,i ima određenih zabuna oko upisanih u birački spisak. Naročito su izražene nepravinosti koje prate skoro svake izbore a tiču se neuklanjanja preminulih iz biračkog spiska”, rekao je Radaković.

Preseke izlaznosti, “Demokratija na delu” će praviti u 11h, 15h i 18h, dok se konačni rezultati očekuju posle 22h, rekao je Radaković.


9:00 – U Zvečanu glasao Predsednik privremenog organa Ivan Todosuijević

Svojugrađansku dužnost, nešto posle 9h obavio je i gradonačelnik Opštine Zvečan Vučina Janković.

Valjdete Daka poziva na oprez tokom izbornog procesa

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka, glasala je jutros u Prištini, objavila je Koha.Ona je naložila građanima, poverenicima i političkim strankama da se danas pobrinu i osiguraju fer izborni proces.

Interno raseljeni organizovano autobusima iz Beograda pošli na Kosovo da glasaju

Interno raseljena lica krenula su noćas, oko jedan sat posle ponoći, iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas, 6. oktobra.

Pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na izbore 2017. godine.

Centralna izborna komisija Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova imaju pravo glasa.

8:10 – Glasali Rakić,Spirić i kandidati Srpske liste

Svoju građansku dužnost oko 8 časova obavili su kandidati za poslanike na ovim izborima, Igor Simić, Jasmina Dedić, Miljana Nikolić, Verica Ćeranić. Glasao je ipredsednik Srpske liste i gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić i predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.

7:15 – Kod spomenika Knezu Lazaru u centru Mitrovice u toku je okupljanje građana kako bi krenuli kolektivno na glasanje.

7:oo – Otvorena biračka mesta u 7 časova

Jutros su otvorena biračka mesta na Severu Kosova. Sve je spremno za glasanje za sada nema nepravilnosti.U biračkom centru u STŠ”Mihajlo Petrović Alas”glasa 6700 birača.Ukupno biračko telo na Severu Kosova broji 27.457 birača.Prvi glasači su iskoristili svoje biračko pravo i glasali.

Prisutni su posmatrači Evropske unije,predstavnici koalicije NVO Demokratija na delu” i posmatrači političkih subjekata.

Evropska unija (EU) pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa međunarodnim standardima i vladavinom zakona.

Izbore na Kosovu posmatraće 34.558 akreditovanih posmatrača.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Filip Kosnet pozvao je građane Kosova da izađu i 6. oktobra glasaju na prevremenim parlamentarnim izborima.

“Svaki glas ima svoj značaj. Bilo kakvo opredeljenje imate, bilo koga da podržavate izađite i glasajte 6. oktobra, za sebe, za državu, za vašu budućnost”, kazao je Kosnet putem video poruke.

Kosovska policija saopštila je da je napravila potrebno operativno planiranje na vreme, za nesmetano odvijanje izbornog procesa kao veoma važnog procesa.

U saopštenju se ističe se da ovaj operativni plan predviđa stvaranje sigurne klime za sve građane Kosova, kao i održavanje javnog mira, reda i bezbednosti pre, za vreme i posle izbora.

Kosovska policija ohrabruje sve građane da sarađuju sa Kosovskom policijom i istovremeno izveštavaju o svim nezakonitim slučajevima koji se odnose na bezbednost i izborni proces, ili čak van njih.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još