• Početna>
  • Vesti>

Privođeni novinari: Zbog čega? Mi smo tu samo da izveštavamo; Kancelarija za KiM: To je deo političkog terora

Ekipa Prvog programa Radio Beograda privedena je u KPS Južna Mitrovica i zadržana šest sati u pritvoru. Razlog privođenja nije poznat.

Policija je zaustavila i detaljno pretresla službeno vozilo RTS-a.

Muški deo ekipe su, prema rečima članova ekipe, pretresli kao kriminalce sa rukama na automobilu i raširenim nogama.

Posle toga cela ekipa je odvedena u stanicu u Južnoj Mitrovici na saslušanje gde su im oduzeti mobilni telefoni.

“U stanici su nas držali pet-šest sati, bez objašnjenja. Onda sam ja pitala da li ste nas zaustavili zato što imamo beogradske tablice, a oni su mi rekli nemojte to više nikada da govorite jer radimo svoj posao. Mi ne znamo zašto. Nije nam prijatno, iako moram da istaknem da su ljudi u samoj stanici bili veoma korektni prema nama. Jeste to bilo maltretiranje od šest sati. Uzeli su nam mobilne telefone, nismo mogli nikome da se javimo, ali su bili fer i korektni”, ispričala je novinarka Radio Beograda Nataša Aćimović.

Tonac Radio Beograda Aleksandar Bojović rekao je da su bili vezani u kolima, a da je policajac otvorio vrata i izvukao ga napolje.

“Tada je krenuo agresivniji deo priče. Ne znam kako da opišem, nije stres, nego jednostavno neki bes. Zašto, zbog čega? Mi smo novinari, mi smo tu da izveštavamo”, kazao je Bojović.

Posle šest sati puštena je na slobodu uz napomenu da treba da se vrati u Severnu Kosovsku Mitrovicu jer nije bezbedno da ide dalje ka Gračanici gde su prvobitno naumili da krenu.

U stanici policije odnos prema ekipi Radio Beograda je bio korektan.

Kancelarija za KiM: Privođenje novinara deo političkog terora

“Privođenjem i maltretiranjem srpskih novinarskih ekipa na Kosovu i Metohiji ne može se sakriti istina o političkom teroru nad našim narodom u južnoj pokrajini” saopšteno je ovim povodom iz Kancelarije za Kosovo Metohiju.

U saopštenju stoji da pored toga što je ekipa Radio Beograda privedena, još neke beogradske ekipe su imale problema prilikom prelaska administrativne linije.

“Novinari Radio Beograda su bez ikakvog razlogu privedeni u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a novinari Pinka, kao i ekipa Tanjuga pre njih, satima su zadržavani na administrativnom prelazu Jarinje. Privremene institucije samouprave u Priština treniranjem sile prema srpskim novinarima javno iskazuju svoj antidemokratski i šovinistički karakter, ali i nameru da Srbe na Kosovu i Metohiji stave pod stakleno zvono i izlože ih informativnoj blokadi. Tako nešto je, naravno, nemoguće u 21. veku, ali Priština, bez obzira na tu činjenicu, u nezadrživom talasu mržnje i nasilja čini sve da getoizira čitav srpski narod” navodi se u saopštenju.

Kancelarija u svemu tome vidi još jedan motiv – opstruisanje izlaznosti srpskih glasača na izbore.

” Priština ima još jedan, možda i najvažniji motiv, a to je da se serijom incidenata kojima smo bili svedoci poslednjih dana, koliko god oni besmisleni bili, srpski narod zaplaši da bi bila umanjena izlaznost” stoji u daljem tekstu uz napomenu da to neće pokolebati srpsko biračko telo “da se izbori za svoja elementarna prava i da očuva veze sa svojom državom Srbijom”.

“A planere antisrpske kampanje na Kosovu i Metohiji još jednom upozoravamo, u slučaju da smeraju i ozbiljnije provokacije, da Srbija neće tolerisati organizovano nasilje i ugrožavanje života naših građana u pokrajini” ističe se na kraju sopštenja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Comments

Pročitaj još