• Početna>
  • Vesti>

Predizborna tišina na Kosovu, poslednje pripreme pred prevremene parlamentarne izbore

Na Kosovu je u ponoć počela predizborna tišina pred preveremene parlamentarne izbore, zakazane za nedelju 6. oktobar.

Tišini, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju u 19h, prethodila je desetodnevna predizborna kampanja.

Na prevremenim parlamentarnim izborima pravo glasa ima 1.937.869 građana, a za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, boriće se 25 političkih subjekata, od toga 20 stranaka, 4 koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Iz Kosovske policije je saopšteno da će na dan izbora na snazi biti poseban operativni plan, koji podrazumeva “garanciju bezbednosti” tokom izbornog dana i perioda posle izbora. Tokom izbornog dana biće angažovano i 100 tužilaca, a o bezbednosti u četiri opštine na severu Kosova, brinuće 650 policajaca.

Izbore će nadgledati lokalni i međunarodni posmatrači, dok će OEBS pružati tehničku podršku u opštinama na severu Kosova.

Prema podacima koalicije nevladinih organizacija “Demokratija na delu” (DnD), koja je akreditovana za posmatranje izbora, na severu Kosova je oko 58 hiljada glasača i oni će glasati na ukupno 86 biračkih mesta.

Kosovska Mitrovica će imati 27 biračkih mesta, Zubin Potok 15, Zvečan 13 i Leposavić 31 biračko mesto.

U severnom delu Kosovske Mitrovice u nedelju 6. oktobra biće otvoreno 27 biračkih mesta, u okviru sedam biračkih centara – OŠ “Sveti Sava” (12), Srednja tehnička škola “Mihailo Petrović Alas”(8), Medicinska škola (1), Mikronaselje (2), privatna kuća u Kolašinskoj ulici (1), privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala u ulici Olivera Ivanovića (2) i istureno odeljenje OŠ “Sv. Sava” u Suvom Dolu (1).

Dušan Radaković iz DnD-a rekao je za Radio Kosovsku Mitrovicu da svi građani koji su nekada imali UNMIK-ovu ličnu kartu i koji sada imaju kosovsku ličnu kartu, nalaze na biračkom spisku i imaju pravo glasa na ovim izborima.

Detalje o tome da li su upisani na birački spisak i gde tačno glasaju, svi građani mogu proveriti i na sajtu kosovske Centralne izborne komisije (CIK), upisivanjem ličnog (desetocifrenog) broja. 

Nepravilnosti tokom izbornog dana, građani mogu prijaviti Opštinskoj izbornoj komisiji, direktno centru za žalbe i prijave CIK-a i Demokratiji na delu u severnom delu Mitrovice, ulica Čika Jovina, ili bilo kom posmatraču koji će biti ispred DnD u svih 86 učionica na severu Kosova, rekao je Radaković. 

Centralna izborna komisija Kosova je tokom prethodnih dana, u više navrata naglašavala da će pravo glasa na ovim izborima imati isključivo građani koji poseduju kosovska identifikaciona dokumenta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još