Đurić:Srbija svesna da bez velikih sila nema rešenja,ali…

Srbija je svesna da bez velikih sila nema rešenja za pitanje Kosova i Metohije, ali trenutno niko nije spreman da ponudi nešto što bi zadovoljilo naše interese, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić komentarišući imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

“Ne znam da li to jeste ili nije iznenađenje, čak i za delove američke administracije. Ne znam da li jeste ili nije iznenađenje za nemačku, francusku i mnoge druge evropske administracije, ali ono što je za nas važno je da se razgovori vode pod okriljem EU, još od kako su ih veliki geniji Ðilas i Jeremić izmestili iz UN gde smo imali podršku i Rusije i Kine”, rekao je Ðurić gostujući u emisiji “Fokus” na televiziji O2.

Ðurić je primetio da i mnogi drugi imaju entuzijazam da se priključe razgovorima između Beograda i Prištine i istakao da se Srbija zalaže za jedan izbalansiran pristup i da je svesna da bez velikih sila nema rešenja za pitanje KiM.

“Ali, isto tako nam je potpuno jasno da nekog skorog ili bliskog rešenja za to pitanje nema, kao što nam je jasno i da trenutno niko nije spreman da ponudi nešto što bi zadovoljilo naše interese. Samim tim, verujem da smo daleko od nekog rešenja, ali imamo želju, energiju i volju da nastavimo da se borimo za KiM”, rekao je Ðurić.

Istakao je da je zahvaljući aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ljudi u vladi došlo do preokreta i da je 15 država povuklo priznanje samoproglašene kosovske nezavisnosti.

“Pre samo nekoliko godina bilo je nezamislivo da se razgovara o srpskom interesu, ali upornim, istrajnim i marljivim radom predsednika i celog tima u vladi uspeli smo da dođemo do toga da danas svi kažu ”kompromis i uvažiti i interes Srbije””, dodao je Ðurić.

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, saopšteno je iz Bele kuće.

Izvor: Tanjug

Comments