Vučić: Brutalna kampanja protiv Srpske liste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa kandidatima Srpske liste za poslanike u kosovskoj skupštini pozvao sve Srbe da u nedelju glasaju za Srpsku listu. Kaže da se protiv te liste vodila brutalna kampanja.

Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić razgovarali su sa kandidatima Srpske liste za poslanike u kosovskoj skupštini.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon tog sastanka pozvao sve Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore i da glasaju po svojoj savesti.

“Moja molba i poziv je da glasaju za Srpsku listu”, poručio je Vučić.

Ocenio je da se tokom kampanje vodila “zajednička, usredsređena i brutalna kampanja” protiv Srpske liste i dodao da se ta kampanja nije vodila samo na Kosovu i Metohiji.

Kampanju su, kaže Vučić, vodili predstavnici svih velikih albanskih političkih partija.

“Svi su listom govorili kako je važno da se razgovara sa Srbima, ali ne sa Srbijom. Nalazili su privatne Srbe koje vole, samo da nemaju veze sa Beorgadom i Vučićem”, rekao je predsednik Srbije.

Podseća da je Priština stopostotnom taksom praktično zabranila uvoz proizvoda iz Srbije, a zatim zabranila i ulazak svih koji bi da podrže Srpsku listu.

“Svi su mogli da dođu, i Štefan Švarc da podrži Kurtija, nisam znao da nemačke socijaldemokrate da podržavaju veliku Albaniju, i Amerikanac Vitaker da podrži Kadrija Veseljija, ali niko odavde nije mogao da podrži svoj narod i predstavnike svog naroda”, rekao je Vučić.

Istakao je da je vođena kampanja zastrašivanja svih koji bi obavljali elementarne izborne aktivnosti u krorist Srpske liste, pa je danas predložen pritvor od 30 dana za Žarka Dejanovića i Vlastu Bogdanovića iz Klokota zbog “narušavanja izborne volje”.

Zatim su, podsetio je, Srpskoj listi zabranili emitovanje spota zbog sintagme “Srbija zove”, 26. septembra, a Izborni panel za žalbe i predstavke je doneo odluku da se izrekne novčana kazna od 30.000 evra.

Upitan da prokomentariše to što se “BIRN žalio na njegovu izjavu da su oni podneli žalbu povodom izbornog spota Srpske liste”, Vučić je rekao da “kada neko nema argumente, mora da se služi neistinom”. Tvrdi da ima dokaz da se BIRN žalio.

“Ja samo pitam – je li ovo BIRN podneo ili nije? Je li to istina ili nije? I dalje ni reč ne kažem. Na osnovu žalbe BIRN, Srpskoj listi uzeto je 30.000 evra i zabranjen spot u kojem se kaže ‘Srbija zove'”, ponovio je Vučić.

Ukazao je da i dalje nema odluke, iako se Srpska lista žalila na predstavljanje te liste kao “monstrum liste” od onih Srba koje, kaže, Albanci podržavaju.

Pokrenuli su, podsetio je, i krivično pravni postupak za verbalni delikt protiv jednog od kandidata Srpske liste Ivana Todosijevića.

“On im je kriv samo što je rekao da je bio insceniran masakr u Račku, i da je to bio povod za NATO agresiju na SRJ”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Priština donela još jednu odluku kako bi smanjila glasove Srpskoj listi, a to je da ne može da se glasa sa srpskim dokumentima što je ranije bilo moguće.

Dodao je i da su rekli da OEBS neće moći da kontroliše glasove putem pošte koji dolaze van Kosova. Priština, smatra Vučić, računa da će moći da manipuliše, proglašavanjem nevažećim listiće za Srpsku listu.

Smatra da je glasanje za Srpsku listu pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i opstanka i budućnosti Srbije.

“Oni koji bi da izbrišu srpsko ime na KiM mogu da rade kako im je volja, ali naš narod pozivam da dobro razume u kakvoj smo teškoj situaciji danas”, rekao je Vučić.

Zahvalio je svima koji su, kaže, izdržali kampanju brutalnog uterivanja straha u kosti svima koji rade u interesu Srbije, svima koji su štitili Srbiju i poželeo im sreću i uspeh u nedelju.

Vučić je na konferenciji predstavio Vinku Marinović iz Kline, u kojoj ima svega četiri srpske kuće, koja je kandidat Srpske liste. To je ‘žena monstrum’, jer srpsko ime i prezime čuva u Metohiji”, rekao je Vučić.  

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji održavaju se u nedelju.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još