• Početna>
  • Vesti>

Vučić na Samitu Višegradske grupe, nije poznato da li će biti reči o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na poziv češkog predsednika Miloša Zemana danas će učestvovati na Samitu Višegradske grupe (V4), koji se održava u dvorcu Lani, u Češkoj. Da li će na Samitu biti reči i o rešavanju kosovskog pitanja, teško je proceniti, navodi Tanjug.

Nepisano pravilo Višegradske grupe je da ne diskutuju o temama o kojima imaju izražene različite stavove, međutim, sa Zemanom se, kako ističu poznavaoci, “nikad ne zna”, navodi Tanjug.

Podsećamo, Zeman je u poseti Beogradu pre dve sedmice naveo da će kroz mesec dana na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Ono što je sigurno, njegova izjava o Kosovu tokom posete Beogradu, izazvala je mnogo komentara, kako u Češkoj, Srbiji i Kosovu, tako i šire.

Inače, Višegradska grupa okuplja region koji je sve značajniji u EU, ali i ekonomije sa najvećim rastom, a Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na Samit.

Predsednik Srbije će učestvovati na plenarnoj sednici pod nazivom “EU i Zapadni Balkan”, na kojem će govoriti i predsednik Češke Miloš Zeman, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Kaputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.

Nakon sastanka biće održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je planirano obraćanje svih učesnika.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još