• Početna>
  • Vesti>

Konvencija Srpske liste u K. Mitrovici: Srpski interesi su za Srpsku svetinja

Srpska lista održala je završnu konvenciju u Kosovskoj Mitrovici, u okviru predizborne kampanje, a pred prevremene parlamentarne izbore na Kosovu, zakazane za nedelju, 6. oktobar.

Na skupu koji je danas održan u Hali sportova, okupljenim simpatizerima se najpre obratila Tanja Vujović, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Pozivam sve da u nedelju, ujedinjeni i složni kao jedan, nesebično i svim srcem podržimo Srpsku listu, jer ako ne budemo jedinstveni, neće nas ni biti, nas srpskog naroda, naših institucija. Neće biti života za Srbe na ovim prostorima. Važnost ovog trenutka je svima jasna. Biramo ljude koji će zastupati srpske interese. Srpskoj listi su srpski interesi svetinja. Uz nju čvrsto stoji naša država i predsednik“ poručila je Vujović.

Ona je istakla da univerzitetski profesori  u Kosovskoj Mitrovici svoje studente sem struci i nauci, uče da čuvaju čast i obraz.

„Odlukom da studiraju ovde, ali i istrajavajući na protestima dokazuju da su naučili najvažniju lekciju – kako se voli svoja zemlja i kako se bori protiv krivde i nepravde“ istakla je Vujović i napomenula da je moralna obaveza svih da u nedelju izađu na izbore.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je obraćajući se okupljenima da  je ovo istorijski period za Srbe na KiM.

„Dolazi dan kada ćemo opravdati sve ono za šta smo dosad stradali i ginuli, to je ono za šta ćemo se boriti i zalagati u budućnosti. Ovi izbori su veoma bitni iz jednog razloga. Ovaj sistem je napravljen tako da se usredseredi samo na to da Srbi ne budu jedinstveni. E pa to nećemo da dozvolimo i zato svi složno u nedelju da pokažemo koliko smo jaki kada je to potrebno“ poručio je Popović.

Popović je naglasio da su svi kandidati Srpske liste pažljivo birani – visokog morala, časni i pošteni.

Kandidatkinja za poslanika Miljana Nikolić naglasila je da država Srbija i Vučić pozivaju na slogu i jedinstvo. Jasno je Priština se boji naše sloge jer znaju da kada su Srbi složni mi smo sila, a silom se borimo za državu Srbiju. Kroz nas Srbija je bila jeste i biće prisutna na ovim prostorima i politički i institucionalno.

„Bez Srbije i institucionalnog prisustva  prosvete i zdravstva nema nam opstanka. Jedinstvo je naše najubojitije oružje. Neka svet čuje ne damo naše ognjište.. Pred nama je test čije rešenje svi znamo – 135. Cilj je osvojiti svih 10 mandata“ poručila je Nikolić.

Ona je rekla da i pored zabrane spotova, zabrane srpskim zvaničnicima da  uđu na KiM, Srpska lista ne odustaje.



Potpredsednik Srpske liste i prvi na listi kandidata za poslanike Igor Simić rekao je da nakon izbora 6. oktobra zahvajuljući glasovima iz parlamenta u Prištini „proterati sve one kojima je lični interes iznad nacionalnog“.

Simić se zahvalio Srbima širom Kosova i Metohije koji su došli danas u Kosovsku Mitrovicu. „Da se zahvalim svoj svojoj braći i sestrama koji su trenutno van ove hale, jer nije bilo dovoljno mesta, tako da više hiljada njih stoji ispred, ali stoji da pokaže prkos i ponos, stoji da pokaže da je uz svoju državu Srbiju“.

Simić se zahvalio predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, koji se kako je rekao izborio da za desetak dana počne izgradnja stadiona u Kosovskoj Mitrovici.

U nedeju 6. oktobra ne birate tamo neke poslanike, birate vojnike koji će birati budućnost vas i vaše dece, koji će braniit i čuvati pupčanu vrpcu koja spaja našu državu Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji, a to znači sva ona radna mesta, sve penzije, sva socijalna davanja, čuva Kosovoi Metohiju za geenracije koje dolaze posle nas“ rekao je Simić istakavši da ta borba neće biti laka.„Zato, svi kao jedan, složni, pokažimo onima koji bi da nas prodaju za šaku dolara srpstvo, Srbija, Kosovo i Metohija nisu na prodaju i nemaju cenu. Neka 6. oktobar bude praznik srpske sloge i jedinstva , neka pobedi Srpska lista i neka pobedi država Srbija“ rekao je Simić.

Tokom predizborne konvencije Srpske liste prisutnima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečima:

„Pozivam srpski narod na Kosovu i Metohiji da im se suprotstavi, da izađu na izbore u većem broju u svakoj od naših opština u Kosovskom Pomoravlju, Sirinićkoj Župi. Gračanici, u svim metohijskim enklavama, da izađu na Severu Kosova i Metohije, u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, svuda i da pokažemo srpsko jedinstvo i da pokažemo da Srbiju ne mogu da odvoje od Kosova i Metohije.

 Ljudi, Srbi izađite na izbore, izađite u što je moguće većem broju, glasamo za svoj opstanak na Kosovu i Metohiji, za opstanak na našim ognjištima, glasamo i za srpske plate u školama i bolnicama, jer će nam sve to ukinuti ako ne budemo imali pravo glasa, ukoliko se ne bude čuo glas Srpske liste.

Srbija zove, a ja molim ljude samo da pokažu odgovornost i ozbiljnost“,ovako je završio svoje obraćanje okupljenim Srbima u kosovskoj Mitrovici na konvenciji Srpske liste predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić  istakao je da borba srpskog naroda na ovim prostorima nikada nije bila laka, ali da su ovi dani – dani odluke.

„Odlučujemo da li želimo da ostanemo na ovim prostorima.  Da li želimo da opstanemo, Da li želimo da nas bude više u budućnosti.  Odlučujemo da li želimo da imamo trajnu i čvrstu vezu sa našom drtžavom Srbijom, a pravi odgovor ćemo dati 6. oktobra kada referendumski treba da izađemo  i glasamo za Srpsku listu“ poručio je Jevtić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je danas uz njih, kao i uvek predsednik Aleksandar Vučić i država Srbija, i poručio predsedniku da je srpski narod, kako je rekao, uvek za Vučića i državu Srbiju “jer mi rezervnu državu nemamo”.

Rakić se osvrnuo na deo investicionog programa koji je Vlada Srbije izdvojila za Kosovo i Metohiju i rekao da je 350 projekata već započeto u vrednosti od preko 150 miliona evra, i zahvalio predsedniku Vučiću na tome.

“6. oktobra mi polažemo najteži ispit, a to je ispit srpskog jedinstva i srpske sloge, i uveren sam da ćemo 6. oktobra položiti taj ispit. Srbija zove,a kad Srbija zove znamo šta nam je činiti. Živela Srbija i 6. oktobra svi zajedno glasamo za Srpsku listu i broj 135 ” rekao je Rakić.

U programu je učestvovao i hor KUD-a “Kopaonik iz Leposavića.

Predizborna kampanja završava se u petak, 4. oktobra u ponoć, kada nastupa predizborna tišina, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još