• Početna>
  • Vesti>

Apostolova: Prekid članstva u ENQA, veliki korak unazad

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izrazila je danas žaljenje zbog odluke Evropskog udruženja za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) da ospori članstvo Kosovske agencije za akreditaciju u ovoj organizaciji.

„S žaljenjem smo primili informaciju da Kosovska agencija za akreditaciju (KAA) nije uspela u pokušaju da obnovi članstvo u Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA). Članstvo u ovoj organizaciji nije bilo samo veliko dostignuće za kosovske institucije, već je bilo veoma važno za olakšanje mobilnosti kosovskih studenata i kvalifikovane omladine. Prekid članstva je veliki korak unazad i direktna posledica neodgovarajućih politika u prošlosti, poput odluke Vlade iz septembra 2017. za razrešenje celog Odbora Agencije bez odgovarajućeg obrazloženja”stoji u izjavi Apostolove.

“ENQA je navela faktore koji su doveli do njihove odluke. Razočaravajuće je videti da se većina može prevazići političkom voljom Vlade da se Agenciji i Odboru iste obezbede potrebni resursi” navodi se u izjavi specijalne predstavnice EU. “Nova Vlada mora odmah da reši sva pitanja zajedno sa KAA i obezbedi da će za dve godine, kada Kosovo ponovo bude imalo pravo da se prijavi za članstvo, Kosovo uspešno povratiti svoje mesto u obema evropskim institucijama za kvalitet višeg obrazovanja. Najvažnije je da nova Vlada ne ponovi greške prethodne. Ohrabrujemo Odbor KAA da se pozabavi preporukama ENQA i nastavi da ulaže napore u obezbeđivanju kvaliteta u visokoškolskim ustanovama. Evropska unija će uvek biti spremna da pomogne ovaj proces” zaključuje Apostolova.

Zapravo, Evropska asocijacija za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) isključila je iz članstva kosovsku Agenciju za akreditaciju.

Kako su iz ENQA naveli u pismu Kohi ditore, bord ove institucije je došao do zaključka da nisu ispunjeni potrebni nivoi poštovanja Standarda i smernica za obezbeđivanje kvaliteta u oblasti evropskog visokog obrazovanja, zbog čega nisu stvoreni uslovi da se produži status punopravnog člana koji je kosovska Agencija za akreditaciju imala.

Koha navodi da je kosovska Agencija za akreditaciju 2014. postala punopravni član ENQA na period od pet godina, ali da je od prošle godine njeno članstvo stavljeno pod nadzor zbog političkih uticaja unutar ove institucije koji se ogledao u odluci kosovskog ministra obrazovanja Šućirija Bitićija (Shyqiri Bytyqi) da na zahtev tadašnjeg premijera, Ramuša Haradinaja razreši direktora i upravni odbor ove institucije.

Podsećamo, i sredinom ove godine su nevladine organizacije upozoravale na opasnost od isključivanja kosovske Agencije za akreditaciju iz ENQA zbog istih razloga.

Naime, jula ove godine je ova agencija donela odluku da ne akredituje tri javna univerziteta na Kosovu – i to u Prizrenu, Peći i Južnoj Mitrovici.

I tada je kosovski premijer Haradinaj oštro reagovao navodeći da neće dozvoliti zatvaranje tri univerziteta.

„Ovo što se dešava je vrsta zločina. Možda postoje i dalavere (podvala) sa privatnim univerzitetima, da se u ime kvaliteta zatvore javni univerziteti, kako bi studenti onda otišli u privatne. Ovo nije u redu. Znam da mogu da nas kritikuju, da se radi o nezavisnoj instituciji, da se radi o kvalitetu. Ali vidimo kakva je to mafija u mnogim nezavisnim institucijama“, kazao je tada Haradinaj.

Reakcija kosovskog premijera na odluku nezavisne agencije, naišla je na brojne osude predstavnika civilnog društva, ali i pojedinih političkih partija.

Brojna su bila mišljenja da bi ovakvo mešanje izvršne vlasti u rad nezavisne agencije, ali i činjenica da je kosovski premijer stručnjake u toj komisiji nazvao „mafijašima“ moglo da ugrozi članstvo Kosova u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Tada je na reakciju Haradinaja najoštrije reagovala nevladina organizacija za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja, ORCA, koja je predvidela ovakav rasplet situacije.

Zanimljivo je da se tada sa ORCA-inom ocenom saglasila i partija PSD koja je na konferenciji za štampu upozorila da nema kvalitetnog visokog obrazovanja dok god političari zloupotrebljavaju pitanje obrazovanja u predizbornim kampanjama ili zbog interesa klanova“.

PSD je kasnije sklopila predizbornu koaliciju sa Haradinajevom AAK, a kandidat ove koalicije za premijera je upravo Haradinaj.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još