• Početna>
  • Vesti>

Pacoli: Svaki premijer osim Haradinaja će ukinuti takse

Svaki novi kosovski premijer, izuzev Haradinaja, će ukinuti takse – najavio je u emisiji Rubikon na KTV, kosovski šef diplomatije, Bedžet Pacoli.

Predstavnik koalicije sopstvene AKR, NISMA-e i Partije pravde, Bedžet Pacoli, najavio je sinoć da, sa izuzetkom Ramuša Haradinaja, kandidati za premijere koji tvrde da neće ukinuti takse – lažu.

„Ponavljam, taj pobednik na izborima, onaj budući premijer koji kaže da će zadržati porez, laže. Na najhumaniji način mogu reći: Laž. Ja isključujem Haradinaja iz ovoga, jer ga poznajem kao tvrdoglavog i kad se fiksira na nešto, ne možete to da promerite kod njega. Ne menja svoj stav “, rekao je Pacoli na KTV.

On može prekršiti obećanje, ali od taksi neće odustati, upozorio je Pacoli.

Međutim, svi ostali koji su podržavali ideju o taksama, nakon izbora neće imati isti stav.

„Postoji mišljenje da on ne može koegzistirati s porezom, ali može ih ukinuti ako želi da razmišlja dalje. S druge strane, drugi će ukinuti porez i osloboditi put dijalogu. To je realnost koja nas čeka posle izbora,” rekao je još Pacoli.

Pacoli je takođe i optužio odlazećeg zamenika premijera, Envera Hodžaja, da je članove vlade prevario kada je tvrdio da je obezbedio podršku američke ambasade za uvođenje prvobitne mere od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine koja je bila na snazi nekoliko nedelja pre uvođenja takse od 100 odsto.

“Na sednici sam video da je to na dnevnom redu. Blizak sam sa gospodinom Hodžajem. Upitao sam ga, jer je hteo da bude privilegovan, pretvarajući se da je onaj koji predlaže porez. Rekao sam molim te Envere reci o čemu se ovde radi. I premijer i potpredsednik vlade Ljimaj su se koncentrisali na moje pitanje. Rekao mi je – ja sam to uradio s Amerikancima. Samo što sam došao iz ambasade, razgovarao sam s Amerikancima, ovaj posao je završen, samo napred. Svi smo glasali, bila je to dobra odluka, jer je bilo zgodno da vidimo ponašanje Srbije, i bio sam siguran da je o tome razgovarano sa američkom ambasadom, ali pokazalo se da je neistinito, da niko nije razgovarao sa američkom ambasadom,“ otkrio je još Pacoli.

Podsećamo, Enver Hodžaj koji je i sam u prethodnom sazivu vlade bio ministar spoljnih poslova, je u javnim nastupima takođe imaooptužbe na račun Pacolija.

On ga je optužio da je svojim neznanjem i nedostatkom strategije omogućio „srpsku i rusku kampanju za povlačenja priznanja Kosova“.

Sama odluka o taksama faktički je na snazi bila samo dva meseca, tvrdi Pacoli, nakon čega je srpska roba ušla na kosovsko tržište „u drugom pakovanju“, aludirajući na navode medija da se srpska roba deklariše kao crnogorska ili makedonska.

Pacoli je kritikovao i još jednu odluku vlade čiji je bio deo – naveo je da je glasanje o vojsci zbrzano.

„Ne verujem da smo dobili odobrenje od međunarodnih prijatelja. Nisam bio na svim razgovorima koje je vodio premijer, ali mislim da smo trebali da čekamo neki drugi trenutak. Morali smo da radimo na jačanju KBS, ako želimo da kupimo nešto, da kupimo za KBS. Kažem da je to bilo užurbano“, rekao je on.

I dok je imao kritike na račun vlade koje je bio deo, Pacoli je sinoć kao najboljeg premijera kojeg je Kosovo imalo, izdvojio Isu Mustafu, lidera LDK koji je vodio vladu čiji Pacoli nije bio deo.

„Poput Haradinaja, i Mustafa je čovek od reči“, tvrdi Pacoli.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još